U Beogradu počeo Samit Pokreta nesvrstanih

Domaćini skupa ove godine su Srbija i Azerbejdžan

57

BEOGRAD: Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra (11.10.-12.10.), uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.


U Halu 5, Beogradskog sajma pristižu delegacije članica pokreta „Nesvrstanih“ iz više od 105 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija. Na samitu učestvuje oko 50 šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova.

Dočekuju ih šefovi diplomatije Srbije Nikola Selaković i Azerbejdžana Džejhun Bajramov, koji je inače predsedavajući ovog skupa i predsedavajaći pokretu Nesvrstani i zajedno sa Srbijom je domaćin jubilarnog skupa. Domaćini skupa, koji se održava u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u Beogradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Naša zemlja ima status posmatrača od 2001. godine. Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Ocenjuje se da je ovo najveći multilateralni skup u Evropi uprkos pandemiji korone.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.

– Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova –  naglasio je Starović.

Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.

Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.

– Kada se vratimo u prošlost kada je reč o ekonomiji, u trenutku održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu pre šest decenija, za ondašnju Jugoslaviju to je bio veliki ekonomski iskorak, pre svega ka afričkom tržištu. Mi smo im ponudili ono što im je bilo najpotrebnije a to je građevinska infrastruktura i tada nastaju i naši građevinski giganti poput ‘Energoprojekta’, ‘Mostogradnje’ i drugih. Najviše se radilo u Iraku, zatim Nigeriji, Zambiji, Gabonu – rekla je za RTS glavna i odgovorna urednica magazina „Biznis i Ekonometar“ Radojka Nikolić.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Istovremeno zbog Samita nesvrstanih izgrađeni su u kratkom roku hotel ‘Metropol’ i drugu smeštajni kapaciteti, osvetljen je Kalemegdan a to je sve bilo samo 15 godina od rata i trebalo je mnogo toga izgraditi ponovo, podsetila je Radojka Nikolić.

– Ovaj događaj treba da se iskoristi za sklapanje novih aranžmana sa afričkim zemljama. Naši privrednici imaju šta da izvezu na ta tržišta, pre svega hranu. Mi nemamo u ovom trenutku bilateralne aranžmane sa većinom tih zemalja, zbog čega plaćamo velike carine. Treba videti koja su to tržišta najbitnija za naše privrednike i sa tim zemljama sklapati bilateralne sporazume – rekla je gostujući na RTS-u Radojka Nikolić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here