Уведен „Катастарски аларм“ да заштити власнике непокретности

Eво на шта све може да вас упозори

1725
Foto: Printscreen

„Катастарски аларм“ је најновија апликација коју је РГЗ креирао са циљем да власника или било кога ко има правни интерес алармира о свим променама у вези са непокретношћу.


На тај начин, како кажу у Републичком геодетском заводу, грађани ће бити обавештени у реалном времену и уколико неко злонамерно покуша да поднесе захтев за промену власништва или упис забележби и терета, вођење судског спора, исправку грешке, као и било које друге радње које могу да нанесу штету власнику и угрозе његова права.

Да би корисник добијао информације о свим променама на непокретности коју прати, потребно је да попуни захтев на сајту РГЗ-а верификован електронским потписом, а сва обавештења ће му стизати мејлом без одласка на шалтер или свакодневног проверавања у апликацији еКатастар на сајту РГЗ-а.

„Масовна примена ове апликације директно ће утицати на промену лоших навика у друштву, покушаје рекетирања власника непокретности и коришћење правног оквира за преваре. Креирањем ‘Катастарског аларма’ Републички геодетски завод је заокружио систем који ефикасно штити права грађана над непокретностима. Тај систем обухвата коришћење еПечата, сервиса за потврђивање аутентичности електронских докумената и најмодернију апликацију за одбрану од сајбер напада“, наводе у РГЗ.

Они напомињу да су релевантне међународне организације, и пре увођења овог система, сврстале Србију на десето место у Европи и четрнаесто глобално по сигурности власништва.

„Грађанима и свим инвеститорима обезбеђен је највећи степен правне сигурности за све непокретности уписане у катастар. Својим дигиталним сервисима РГЗ је максимално појачао одбрамбене редове према корупцији и увео политику нулте толеранције за изнуду – рекет. Међутим, да би се проблем у потпуности решио, РГЗ је интензивирао већ високо развијену сарадњу са МУП“, кажу у РГЗ.

Они апелују на власнике непокретности да користе „Катастарски аларм“ како би правовремено могли да пријаве МУП-у и судовима особе које злоупотребљавају подношење захтева да би прибавиле противправну корист и направиле штету.

„Катастар непокретности је место у систему државне управе које идентификује све преваре и пропусте настале пре поступка уписа. Новим услугама РГЗ је ставио тачку на покушаје злоупотребе унутар система земљишне администрације ван катастра, а који угрожавају власнике“, истичу у Катастру.

Они тврде да непокретности уписане у катастар више никада не могу бити предмет превара, дуплих продаја, угрожавања права власништва над непокретностима или других малверзација, јер сада дигитални систем РГЗ то аутоматски детектује и алармира.

Апликацију можете пронаћи на ОВОМ ЛИНКУ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here