Поднета иницијатива за увођење социјалних пензија – не би биле ниже од 100 евра

554
Фото: БАП ВЕСТИ

Иницијативу за увођење социјалне пензије у износу не мањем од 100 евра упутило је Министарство за бригу о селу радној групи за израду Предлога стратегије за унапређење положаја старијих преноси Beta.


Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да је Иницијатива за увођење социјалне-гарантоване пензије у Србији, не мање о 100 евра, једно од полазишта у борби против сиромаштва.

„Основно је да знамо да је, ако неко нема пензију и не може да је добије, има више од 65 година и нема друге приходе, очигледно у зони сиромаштва. Сви морамо добро да се запитамо шта смо у стању да урадимо да помогнемо људима који су у зони сиромаштва“, навео је Кркобабић у саопштењу.
Додао је да је то „цивилизацијски задатак, мерило цивилизацијског узлета“.

„Тако, на пример, има људи који имају 14 година, 11 месеци и 29 дана радног стажа, а не стичу право на пензију јер је минимални прописани услов 15 година. Они најчешће нису корисници ни социјалне помоћи, немају имовину нити било који други вид прихода, а међу њима је евидентно највећи број жена са села“, казао је Кркобабић.

Он је истакао да се тај институт социјалне политике базира на концепту социјалне политике Европе и савременог света.

„Преко 100 земаља света већ има неки вид социјалне-гарантоване пензије“, рекао је Кркобабић и објаснио да то није класична пензија и неће се исплаћивати из пензионог фонда.

Ова пензија би се исплаћивала у динарској противвредности, а једном годишње би се усклађивала са трошковима живота.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here