Вучић о инцидентима на Косову: Страдала тројица Срба са КиМ, двојица тешко рањена

"Аљбин Курти је једини кривац. Жели да нас одвуче у рат са НАТО и ниједну другу жељу нема"

Фото: Printscreen

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању јавности рекао да су у сукобу код места Бањска учествовали Срби са Косова који су се „побунили против Куртијевог терора“.


„Требало нам је много времена да сами испитамо шта се догодило на Косову и Метохији, шта се збивало јутрос током преподнева и поподнева, да бисмо могли да саопштимо истину људима и припремимо терен за доношење одговарајућих одлука“, рекао је синоћ Вучић.

Председник је рекао да је синоћ око 2.46, група Срба са Косова и Метохије поставила два камиона као барикаде у Бањској на северу Косова и Метохије.

Затим, како је рекао Вучић, долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу је убијен полицајац и рањено још једно лице.

„У 8.57, административни прелази Јариње и Брњак су затворени. У 10.15 часова албанске власти саопштавају да су четири општине на северу зона антитерористичке операције“, рекао је председник.

„Ни на који начин не желим да оправдам убиство албанског полицајца, то је за осуду и нешто што никоме није било потребно, а најмање српском народу у тренутку када су схватили да је Аљбин Курти главни организатор хаоса на Косову“, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је међународна заједница дала „карт бланш“ Куртију да се обрачуна са „терористима“. Истакао је да је у Бриселу и Њујорку упозоравао да до овога може да дође. „Мало ко је желео да чује и да слуша“.

Додао је да су, према информацијама којима располаже, страдала тројица Срба са КиМ, двојица од снајперске ватре са велике удаљености, „а да није било неопходно да буду ликвидирани“, двојица су тешко рањена и, како је додао, постоји бојазан да је и четврто лице страдало.

Према Вучићевим речима, Аљбин Курти је једини кривац за ово што се дешава данас на Косову и жао му је што је део Срба насео на његове провокације.

„Аљбин Курти је једини кривац. Жели да нас одвуче у рат са НАТО и ниједну другу жељу нема. То је једино што ради све време. Једино“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је јуче (24.09.) заседао и Савет за националну безбеност и да ће одлуке доносити пажљиво и темељно и са тим одлукама изаћи пред народ на Косову и Метохији.

Позвао је међународну заједницу да се формира ЗСО, да на северу буду српски полицајци „јер је то једини начин да Срби не буду протерани и да не буде више сукоба“.

„Позивамо наш народ на мир и уздржаност и да верују у своју државу. Наше је да покушамо да сачувамо мир“, рекао је председник.

Он је поручио да је ово учврстило и њега и српски народ да каже: „Никада вам нећемо признати независно Косово, можете све да нас побијете“.

„Можете да урадите шта год хоћете, никада вам нећемо признати независно Косово. Никада Србија неће признати независно Косово, накарадну творевину коју сте направили бомбардовањем Србије и свим могућим лажима. А да ли смо спремни да разговарамо, разговараћемо увек“, казао је Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here