Вучић: Претпостављам да ће Влада да раскине уговоре са Рио Тинтом, неће још дуго бити разлога за еколошке протесте

 "Гласаћу "да" на референдуму"

480
Извор: инстаграм buducnostsrbijeav

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је разговарао о литијуму са председницом Владе неколико пута. Мој став је рационалан, нећу да улазим у политичке расправе, мучно ми је да одговарам људима који су довели Рио Тинто. Закон о рударству је 2006. прављен за Рио Тинто, они по њему имају права и потраживања према држави Србије.


Морамо да доносимо рационалне одлуке. Расположење у Влади такво да раскину све, да кажу „нема“. Упркос законима. Рекао сам да немамо право да то радимо зато што ми морамо да обезбедимо тај новац и на крају ће нас неки одговорни људи питати зашто смо подилазили народу. Политика није у подилажењу народу, мора да буде озбиљна и одговорна.

Морали бисмо да идемо пред британске и америчке арбитраже, доћи ће са оним што су уложили.

Претпостављам да ће Влада да донесе одлуку да раскине уговоре са Рио Тинтом.

Сматрам да је требало да се направи мораторијум, а не да се то донесе. Дајте људи да сагледамо где, ко, шта ради да не бисмо губили огроман новац и огромну шансу. И бићу једини који ово говори, не додворавам се.

Није се десила никаква грчка трагедија у енергетском систему

Председник Вучић изјавио је вечерас да је последња хаварија у електроенергетском систему – пожар на одлагачу на копу Тамнава Западно поље у РБ Колубара, била најтежа, али да се свуда у свету дешавају испадања блокова и да се никаква „грчка трагедија“ није десила у Србији по том питању.

Вучић је гостујући на РТС истакао да наша земљу, ипак, много боље стоји од других земаља и да Србија убедљиво најмање у региону увози струју, ако изузмемо Бугарску и Мађарску које имају нуклеарке.

Председник је казао да то што се догађало у претходних месец дана у енергетском сектору више посматра као трагедију унутар власти, пошто жели да сви раде и боре се много више.

На питање како види критике Милорада Грчића, који је дао оставку на место директора ЕПС-а, на рачун ресорне министарке Зоране Михајловић, каже да Грчић њу сматра кривом за одлазак са те функције, док Михајловићева њих у ЕПС-у сматра недовољно стручним или послушним.

Вучић је додао да су надлежни већ предузели или ће предузети поступке против одговорних за дешавања у енергетском сектору. За неколико дана доћи ће нови човек на чело ЕПС-а.

Такође, истакао је да је увек боље да се о свему разговара отворено и да свако изнесе аргументе, а да ће влада да донесе одлуке, као и да је то боље него да се ствари гурају под тепих.

Председник је истакао да је доста раније најављивао тешку енергетску ситауцију у Европи и да је знао да ће бити потребно за то више новца.

Навео је да је, на пример, у Немачкој струја поскупела као никад и да су цене струје, гаса и лож уља експлодирале.

Каже да се смејао када је видео да неко говори о енергетском колапсу у Србији.

Вучић је нагласио да је важно што Србија има добре и стабилне јавне финансије и може да реагује у оваквим ситуацијама, с обзиром да држи под строгом контролом свој јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, а који сада износи 57,1 одсто БДП-а.

Навео је да је у Црној Гори јавни дуг 90 одсто БДП-а, у Словениији око 88 одсто, Француској преко 120, Италији преко 160, а Грчкој око 230 одсто БДП-а.

Напоменуо је да би Србија, без обзира на хаварије у ЕПС-у, морала да увози део струје.

„Данас је искочио Г2 у Костолцу због цевног система и биће 14. јануара поново у систему. Ту има 240 мегавата инсталисане снаге. Али, увек се дешавају такве ствари. У Француској искочи 14 нуклеарки…“, рекао је Вучић.

Каже да када је реч о Србији постоје субјективне одговорности, али и недовољне посвећености у унапређење целог енергетског система. Као позивитан пример је истакао ЕМС који је, како је рекао, напредовао.

Неће још дуго бити разлога за еколошке протесте

Председник Вучић изразио је синоћ уверење да учесници „еколошких протеста“, неће још дуго излазити на улице, јер ће влада поништити све везано за експлоатацију литијума у Србији.

Председник је казао да не критикује оне који на протесте долазе да траже решење за чистији ваздух.

„Ми тим људима верујемо, они живе боље и сада примећују еколошке проблеме, постављају питање квалитета живота“, приметио је председник

На опаску водитеља да је сада еколлошка криза приметнија, Вучић каже да је срећан због тога.

„Раније су људи бринули како да преживе, а ово је питање бољег квалитета живота. И ми радимо да им то обезбедимо. Уводимо гас, правимо гасоводе, платили смо одосумпоравање ТЕНТ-а…“, рекао је Вучић.

Казао је да је прочитао да је један од демонстраната рекао да Србији не требају рудници.

„Ја кажем у реду, али идите то реците народу у Бору, Колубари, Ресавици … да више неће радити“.

Подсетио је да је влада прихватила све захтеве организатора еколошког протеста, али да се ипак испоставило да то није био довољан разлог да се склоне са улица.

„Видели сте да те протесте воде политичари, што је легално и легитимно, поготово уочи кампање за изборе…“, каже Вучић.

На констатацију да из тих протеста извлачи све најрадикалније и да у томе претерује, Вучић каже:

„Не претерујем… Питао бих вас да сте прошли као онај тракториста на мосту у Шапцу. Наравно да већина људи није насилна и да има оних којима се то све гади“, каже председник и истиче да већина људи воли Србију, али да он прича о њиховим политичким представницима.

Председник позвао грађане да изађу на референдум у недељу

Председник Србије позвао је грађане да у што већем броју изађу на референдум о измени Устава, у делу о правосуђу, који ће бити одржан у недељу 16. јануара.

Вучић је рекао да ће он гласати за измену Устава, односно да ће заокружити „да“.

За то, каже, има више разлога, али је основни да, како је рекао, ми до сада нисмо успели да уредимо правосудни систем тако да људи буду задовољни.

Ако промене Устава буду усвојене, истиче, држава се више неће мешати, прећиће на стручне људе и експерте, судство ће бити независно, а тужилаштво самостално.

То, указује, није само питање интеграција, већ и важно за убрзани долазак страних инвеститора, за опстанак домаћих привредника и да се, истиче, никада више не понови 2009., када су масовно отпуштане судије, од којих су двоје или троје извршили и самоубиства.

То нас је, наводи, коштало 44 милиона евра.

На опаску да никада овако јасно и гласно није говорио зашто треба изађи на референдум, Вучић је рекао да јесте о томе на овај начин говорио два пута, али да је водитељ тада имао вероватно паметнија посла па га није чуо.

„Мој позив је да грађани изађу, да гласају по својој савести…“ рекао је Вучић.

На ивици ножа доносимо одлуке о епидемиолошким мерама

На ивици ножа све време доносимо одлуке о епидемиолошким мерама да би земља била успешна, могла да иде напред, указао је председник Србије.

Вучић је, за РТС, пренео да је предложио министру здравља Златибору Лончару да од Сајма направи ковид амбуланте, како грађани, услед повећаног броја оболелих због омикрон соја, не би чекали на хладноћи.

Вучић је рекао да разуме људе из медицинског штаба, који су, каже, хероји и који су истрпели сваки хир и нервозу, који су доносли одлуке да би заштитили наш народ од болести која је била непозната.

Не заборавите када говоримо о лицемерју, пре годину и по дана су избиле најбесмисленије демонстрације, који су организовали антиваксери због мера које сам тек најавио. Они који не могу да привуку народ искористили су такве демонстрације рушилачке, упадом у Скупштину да би стекли поене на улици. Када имате земљу која је прошла кроз сва тешка и горка искуства, у сваком рату имали смо међусобне грађанске сукобе, увек морате да водите рачуна да тако нешто избегавате, да сваку искру угасите, нагласио је он.

Вучић је указао да у Србији нема водених топова, пребијања, малтретирање људи, као одговора.

На ивици ножа све време доносимо одлуке да би земља била успешна, могла да иде напред, а да бисмо могли да се похвалимо највишим растом БДП-а морамо да радимо. Истовремено изградили смо болнице, какве нико у региону и Европи градио, повећали смо плате медицинских радника, први у Европи обезбедили смо довољно вакцина, све лекове. Обезбедили смо монопиравир који чисти омикрон, навео је он.

Вучић је казао да је омикрон сој немогуће зауставити и то знају и медицински чланови Кризног штаба.

Када медицински део кризног штаба тражи оштрије мере ми кажемо да су у прави, али да нико неће моћи да спроведе, јер нико неће да послуша, и мораће да се намеће. Они то разумеју, додао је он.

Вучић је казао да је немогуће боље се борити против короне од овога сада.

Све време то је борба на ивици. Мора да постоји и лична одговорност. Ако знате да сте заражени немојте ићи да заражавате друге, истакао је он.

На питање у вези прослава Српске нове године Вучић је подсетио да су прославе отказане, а да на приватне нема утицаја.

Причамо о новом соју. Ако оболели може да зарази 12 особа, а не 1,27 као до сада, онда га је немогуће зауставити, објаснио је он.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here