“Нећемо рат са САД, али се ни не плашимо”

Односи САД и Ирана се додатно заоштравају

239
Фото: Pexels

Командант Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Хосеин Салами изјавио је, поводом америчких претњи Ирану усред појачаних тензија због погибије три америчка војника у Јордану, да Техеран не тражи рат са Вашингтоном, али и да се не плаши тога.

– Оно што је заједничко нама и вама је да се познајемо. Ми не тражимо рат, али га се и не плашимо. Нисмо ратни хушкачи, већ бранимо себе и своју част. Нећемо дозволити да било која претња остане без одговора – рекао је Салами обраћајући се властима САД.

Његове изјаве уследиле су неколико дана након што су три америчка војника убијена, а најмање 40 рањено у нападу дроном на америчку базу у близини границе између Јордана и Сирије.

Вашингтон је за напад окривио “радикалне милитантне групе које подржава Иран и које делују у Сирији и Ираку”.

Иран, међутим, одбацује тврдњу Вашингтона да је Техеран повезан са нападом дроном, описујући га као заверу оних који желе да увуку САД у нови регионални сукоб.

Техеран наводи да регионалне групе отпора не примају наређења од Ирана и да делују независно.

Од сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе 7. октобра прошле године, забележено је око 165 напада на америчко особље и објекте у Ираку и Сирији.

1 коментар

  1. Teško da su se SAD olako izjasnile da iza napada stoji Iran. CIA je suviše ozbiljna organizacija, koja ne iznosi tvrdnje, ukoliko nisu izvršene sve relevantne provere i ukoliko nije potpuno sigurna u to što tvrdi. Isto je i sa Vulinom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here