Obeležena 78. godišnjica Igmanskog marša

648
Foto: Arhivska fotografija

Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, na toj bosanskohercegovačkoj planini obeležena je 78. godišnjica „Igmanskog marša“, jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svetskom ratu.


Prema procenama, na ovogodišnjoj centralnoj svečanosti i programu kraj spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu prisustvovalo je oko 20.000 učesnika, a pored građana BiH, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo izjavio je da je ovogodišnje okupljanje antifašista bilo najmasovnije do sada.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pešačilo je 17 sati.

Uoči marša, Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim nemačkim snagama, a štab brigade doneo je odluku o prelasku preko Igmana ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Taj marš je postao legenda, a 40 teško promrzlih boraca prebačeno je na lečenje u Foču, gde su podneli nadljudske bolove amputiranja promrzlih delova tela bez narkoze.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here