Паклене врућине испразниће неке од светских метропола

Живот у неким метрополама биће готово немогућ.

Фото: Pixabay

Најновија истраживања на тему климатских промена открила су да ће у неким деловима света бити немогуће живети због глобалног загревања, односно високих температура.


Поред високих температура, биће повишене и вредности влаге коју људско тело не може да поднесе. Због свих ових екстремних услова који се очекују на нашој планети у следећих неколико деценија живот у неким метрополама биће готово немогућ.

Истраживање које је обљављено у Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес показало је да ће се најтоплији делови света суочити са великим температурним изазовима који могу бити ризични за здравље људи.

Један од примера је Лахоре, град у Пакистану, а лоша су предвиђања и за градове-луке на Црвеном мору, у Јемену. У овим градовима превисоке температуре могле би да трају неколико месеци.

„Поједини делови света могли би да буду исељени због климатских температурних рекорда, ако се не успоре климатске промене. Ако би се овакве ствари дешавале у Европи, на подручјима где су клима уређаји ретки, а прилагодљивост на високе температуре ниска, могле би да настану изненадне смрти и озбиљне последице за здравље људи“, истакао је Картер Повис, истраживач са Универзитета Оксфорд.

Оваква предвиђења ослоњена су на истраживања која су доказала да људско тело на критично високој температури и влажности ваздуха не може само да се охлади, па долази до пораста унутрашње температуре у телу.

До средине 21. века, како се наводи у истраживањима, осим у Пакистану и Јемену, температуре ће расти и у Ханоју, Делхију, Дубаију.

За европски континент још нема бојазни иако ће се током наредних лета осећати пораст температуре за неколико степени Целзијусових. Због тога ће боравак на отвореном бити све ризичнији.

Што се тиче САД, градови попут Њујорка и Чикага могли би такође да буду угрожени високим температурама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here