Прошлих осам година најтоплије икада забележене

Зауздавање климатских промена немогуће

Фото: Canva

Рекордно високи нивои гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери доводе до подизања нивоа мора и топлљења леда до нових екстремних нивоа, а циљ заустављања раста просечне температуре на 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа сада је скоро немогућ, наводи се у новом извештају Светске метеоролошке организације.


Извештај је представљен на отварању климатског самита Коп27 у Египту, а генерални секретар УН-а упозорио је да је „наша планета на путу да пређе тачку која ће климатски хаос учинити неизбежним“.

СМО проценила је да ће глобална просечна температуруа у 2022. години бити око 1,15 степени изнад прединдустријског периода, што значи да је свака година од 2016. била најтоплија забележена.

У претходне две године, природни феномен Ла Ниња је чак помогао да глобална температура буде нижа, а неизбежно враћање на услове Ел Ниња довешће до још већег пораста температура.

Главне тачке извештаја су:

* Нивои угљен-диоксида, метана и азот-оксида у атмосфери су рекордни, а емисије се и даље повећавају. Годишњи пораст нивоа метана, који је изузетно потентни гас са ефектом стаклене баште, био је највећи од кад се мери.

* Ниво мора сада расте два пута брже него пре 30 година, а океани су топлији него икад.

* Премашени су претходни рекорди топљења глечера на Алпима, који су просечно изгубили четири метра висине.

* Киша, не снег, забележена је на 3.200 метара високом врху Гренланда, први пут од када се посматра.

* Морски лед Антарктика је на најнижем нивоу, скоро милион квадратних километара мањи од просека.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here