Светски дан хуманости: Не будимо имуни на туђе проблеме, помозимо

Широм света се обележава светски Дан хуманости 19. августа.

Извор: Црвени крст Бачка Паланка

Сваке године, 19. августа, Уједињене нације подсећају на важност подршке људима који су у кризним ситуацијама, као и на потребну безбедност хуманитарних радника.


Сваки хуманитарац ће рећи да он даје мало, онима којима то значи много. Они немају другу сврху осим да спасавају и штите животе и пружају основне услове живота: храну, воду, склониште, образовање и здравље.

И ове године хуманитарци широм света поново потврђују посвећеност вредностима и принципима који их воде и показују да треба стати раме уз раме са свим заједницама, без обзира на све.

Принципи којима се хуманитарни радници руководе су пре свега хуманост, неутралност, непристрасност и независност.

Када кажемо да је неко хуманитарац, знамо да он несебично помаже другима, ублажава патњу и доноси наду, без жеље за личном афирмацијом. Емпатија и солидарност су особине које красе сваког хуманитарца.

По последњим подацима из јула 2023. године, укупно, 363 милиона људи широм света тражи ургентну помоћ и заштиту, што је повећање од 24 одсто у односу на прошлогодишњи ГХО. Процене показују да је потребно 55,2 милијарде америчких долара да би се пружила помоц́ и заштита за 248 милиона најугроженијих који су обухвац́ени плановима УН-а и партнерских организација.

Најстарија хуманитарна организација у нашој земљи је Српско друштво Црвеног крста основано је 1876. године у Београду, које се сврста у првих 15 националних друштава Црвеног крста у свету.

Волонтери, чланови и запослени Црвеног крста не пружају само директну помоћ појединцима, већ и путем телефона, кроз различите програме и услуге долазе до великог броја људи којима је помоћ најнеопходнија.

Хумане људе и волонтере можемо наћи и у многим компанијама.

Један од примера добре праксе је компанија НИС која посебну пажњу посвећује континуираној организацији волонтерских, филантропских и хуманитарних акција. Пре пет година основала је и свој Клуб волонтера који броји више од 1900 чланова. Они несебично учествују у бројним еколошким, едукативним и сада већ традиционално у новогодишњим акцијама које су увек усмерене на децу и младе. Вредни волонтери су до сада у више од 70 волонтерских акција, донирали више од 6.000 волонтерских сати са циљем пружања подршке тамо где је она најпотребнија. Уређене су бројне здравствене и установе социјалне заштите, реализовани су едукативни циклуси на значајне теме и ка различитим циљним групама, уређене су бројне зелене површине и излетишта, пошумљени и очишћени различити локалитети, допремана је вода, поклони и различите потрепштине осетљивим члановима наше заједнице.

Такође, у НИС-у је током прошле године основан и Клуб добровољних даваоца крви Јединствене синдикалне организације НИС а.д. Нови Сад, чија је хумана мисија пружање подршке свим пацијентима којима је трансфузија једини и незаменљиви лек у животној борби. У сарадњи различитим надлежним трансфузиолошким службама, а захваљујући хуманости и солидарности запослених у компанији, само од почетка ове године прикупљено је 401 јединица крви, чиме је пружена значајна подршка у стварању стабилних резерви крви.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here