Унеско: Телефоне треба забранити у школама

Телефоне треба забранити у школама

ФОТО: Getty Images

Паметне телефоне треба забранити у школама, како би се спречило ометање часова, поправило учење и деца заштитила од сајбер насиља, стоји у новом извештају Унеска- пише 021.


Према објављеном документу, постоје докази да претерана употреба мобилних телефона смањује образовни учинак и да превише времена за екраном може да има негативне ефекте на емоционалну стабилност деце.

Позив на забрану паметних телефона у учионицама јасан је знак да дигитална технологија у целини, укључујући и вештачку интелигенцију увек треба да буде у служби „хуманоцентричног погледа“ на образовање, а никада не замењују директну интеракцију са учитељима.

„Гардијан“ пише, а Euronews Србија преноси, да Унеско упозорава законодавце на непромишљено прихватање дигиталних технологија, тврдећи да је њихов позитиван утицај на исход учења и економску ефикасност може бити прецењен, а да ново није увек и боље.

„Не доносе све промене напредак. Само зато што се нешто може урадити, не значи да треба да се ради“, закључује се у извештају.

Како се велики део образовања премешта у онлај сферу, нарочито на универзитетима, Унеско позива творце политика да не занемарују „друштвену димензију“ образовања, која укључује директно учење лицем у лице.

„Они који подстичу индивидуализацију, можда потпуно губе из вида шта је уопште образовање. Дигитална револуција носи немерљив потенцијал, али баш као што постоје упозорења, како би требало да буде регулисано у друштву, слична пажња мора да се поклони начину на који се користи у образовању“, каже генерална директорка Унеска Одри Азуле.

„Његова употреба мора бити у служби побољшаних искустава у учењу и за благостање ученика и учитеља, а не на њихову штету. Држите потребе ученика на првом месту и подржите наставнике. Интернет везе нису замена за људску интеракцију“, додала је Азуле.

У Унесковом извештају стоји да је државама потребно да одреде јасне циљеве и принципе како би обезбедили да дигитална технологија у образовању буде на корист, уместо да штети и здрављу појединачних ученика, али и демократији и људским правима кроз нарушавање приватности и ширење мржње на интернету.

Прекомерна или неадекватна употреба технологије у учионици и кући, било да је реч о паметним телефонима, таблетима или рачунарима, може да одвлачи пажњу, омета и тако има одлучујући утицај на учење, оцењују стручњаци. У извештају се наводи велика међународна студија која је проучавала резултате низа истраживања и која је указала на „негативну повезаност“ између претеране употребе дигиталне технологије и учинка учења.

Иако технологија може да потенцијално отвори прилике за учење за милионе људи, немају сви исту корист од ње, па многи сиромашнији људи широм света бивају искључени. Инфраструктура за дигитално образовање је скупа, а цена коју плаћа животно окружење често се потцењује.

Мало је истраживања која недвосмислено указују на то да дигитална технологија значајно додаје на вредности образовању, наводи Унеско у извештају Светског образовног мониторинга за 2023. годину. Велики део доказа у прилог тој тези добијен је у истражвањима која су финансирале приватне компаније, покушавајући да продају дигитална учила. Њихов растући утицај на образовну политику у земљама широм света је „разлог за забринутост“, додаје се у извештају.

Унеско наводи да се „земље полако буде по питању значаја тога да ученике ставе на прво место“. Агенција наводи пример Кине, која је ограничила употребу дигиталних уређаја у процеу учења на тридесет процената, а од ученика се очекује да редовно праве паузе у гледању у екран.

Општеприхваћено је да је онлајн учење „зауставило уништавање образовања“ када су се школе и универзитети затворили током пандемије. Процењује се да је у том периоду више од милијарду ученика широм света прешло на учење преко интернета. Међутим, милиони сиромашних, који нису имали приступ интернету су изостављени.

На основу анализе 200 образовних система широм света, Унеско процењује да је свака шеста држава забранила паметне телефоне у школама или кроз законе или кроз правилнике. Међу њима је и Француска, која је то правило увела 2018, као и Холандија, где ће одлука ступити на снагу 2024. године.

Најављујући забрану овог месеца, холандски министар образовања Роберт Дијкграф је рекао: „Ученици треба да се концертришу и добију прилику да добро уче. Мобилни телефони су ометачи – то показују научна истраживања. Треба да заштитимо ученике од тога“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here