Више од милион Француза на протестима против реформе пензионог система

Стали возови, школе и предузећа не раде

Фото: Printscreen/BBC

ПАРИЗ – Више од милион људи учествовало је јуче на протестима у Француској против планова за реформу пензионог система, саопштило је министарство унутрашњих послова.


У Паризу је протестима је учествовало 80.000 људи, пренео је Ројтерс.

Док се одлучује о програму реформи пензионог система који је предложио француски председник Емануел Макрон, синдикати организују масовне штрајкове и протесте због намере да се помери старосна граница за одлазак у пензију за две године, уместо 62 на 64.

Саобраћај је био обустављен у Француској, а школе и друге јавне установе су затворене, док је на аеродрому Орли у Паризу сваки пети лет отказан.

Због штрајкова отказане многе линије јавног превоза у Франсуској

Школе широм Француске биле су затворене, а велики број аутобуских и железничких линија је отказан након што су се француски радници у приватном и јавном сектору придружили штрајковима, због најаве померања старосне границе за одлазак у пензију. Националне железничке услуге и саобраћај аутобуса и метроа у Паризу су у застоју, преноси Ројтерс.

Француско нацинално железничко друштво (СНЦФ) саопштило је да само једна од пет линија брзих возова ТЖВ и само један од 10 регионалних возова тренутно саобраћа. Отказан је и велики број париских возних приградских линија. Ер Франс је саопштио да обавља све своје дуге летове и 90 одсто својих кратких и средњих летова. Министарство образовања саопштило је да су се штрајку придружили наставници из око 35 одсто средњих школа и око 42 одсто основних.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here