Велики број оболелих наставника у бачкопаланачким школама, тешко наћи замену

Све три основне школе тренутно имају исти проблем - пронаћи адекватну замену за наставно особље

1576
Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА: Друго полугодиште за ученике основних школа у Војводини почело је у понедељак, 17. јануара. Ове прве недеље, сви основци су ишли нормално у школу, по првом моделу.


Како за БАП ВЕСТИ кажу директорке три основне школе у Бачкој Паланци, ситуација је већ првог дана другог полугодишта била тешка када је у питању број ковид позитивних наставника и оних у изолацији. Није занемарљив ни број деце који су или болесни или у обавезној изолацији због контакта.

У Основној школи „Десанка Максимовић“ тренутно преко 40 деце не долази у на наставу, како због болести, тако и због изолације.

„Ситуација је напета од самог почетка другог полугодишта. У овом тренутку више од 10 наставника и учитеља у нашој школи је на боловању и оно што је веома проблематично сада, јесте пронаћи адекватну замену за њих. Наш највећи страх је да у неком тренутку неће имати ко да уђе у одељење и предаје деци, али смо у обавези да замене пронађемо, на чему управо и радимо. С обзиром да је период изолације сада смањен, од наредне недеље се већ враћају неки наставници“, рекла је директорка ове школе, Мирослава Перак.

Она подсећа на јучерашњу одлуку Министарства просвете да основци од 5. до 8. разреда и у Војводини, од понедељка 24. јануара прелазе на други, комбиновани модел наставе. Основци од 1. до 4. разреда настављају да похађају наставу непосредно у школи.

Директорка Основне школе „Свети Сава“, Снежана Фодора каже да је и сама тренутно у изолацији, али је сталном контакту са школом те у овом моменту покушавају да нађу замену за једну учитељицу.

„Када је у питању наша школа, тренутно је девет наставника на ковид боловању, а исти је и број деце одсутан због коронавируса. Тренутно имамо укупно 13 одсутних запослених. Међу децом нема пуно оболелих, али је нама сада проблем пронаћи адекватне замене за одсутне учитеље и наставнике. Сналазимо се, јер настава мора да се одржава и континуитет мора да постоји“, каже Фодора.

Много другачије није ни у највећој основној школи у Бачкој Паланци – „Вук Караџић“. Како каже директорка, Нинослава Пилиповић Валтер, тренутно су, као и друге две школе у потрази за заменом наставног особља који је одсутан.

„Када је у питању ОШ „Вук Караџић“, број ученика у изолацији је 24, ковид позитивних ученика је троје. Тренутно је на боловању пет наставника, од тога четири позитивна на корона вирус и један у изолацији због контакта“, рекла је Нинослава.


Према упутствима Министарства просвете, комбиновани модел изгледа тако да једна група на наставу у школу долази понедељком, средом и петком, док друга група тим данима наставу прати на даљину. Друга група часове у школи похађа уторком и четвртком, а прва је тим данима на онлајн настави.

Наредне недеље, ако буде донета одлука да се настави са комбинованим моделом, групе присуствују непосредној настави по обрнутом распореду.

Ово правило не важи за одељења која броје мање од 16 ђака. Стручним упутством о организацији наставе је предвиђено да се ова одељења не деле на групе, већ да сви ђаци имају часове у школи.

Што се тиче дужине трајања школског часа, ту промена нема – часови трају по 45 минута и одржавају се по уобичајеном распореду.

Када је реч о оцењивању, и усмене и писане провере знања се одржавају када су ученици у школи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here