Бач пред УНЕСКО вратима

Реализације пројекта "Конференција о брендирању Бача: Бач пред УНЕСКО вратима"

Фото: Туристичка организација општине Бач

Туристичка организација општине Бач је успешно реализовала пројекат „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ – ДАНИ БАЧА“, као и пројектне активности које су се реализовале на различитим локацијама у временском периоду од 15.09.2022. до 21.10.2022. године.


Манифестација „Дани европске баштине – Дани Бача” отворена је 15. септембра Форумом на тему „Одрживо наслеђе” у Едукативном центру „Векови Бача”.

Циљ форума био је да се кроз три тематске целине и пратећи програм пружи што свеобухватнији допринос теми манифестације „Одрживо наслеђе”, шире вредности Културног предела Бача, као номинованог Унесковог добра, као и указивање на пројекте популаризације наслеђа који су у току. Другог дана Форума, 16. септембра, Туристичка организација општине Бач је представила пројекат под називом „Дани европске баштине – Дани Бача, Конференција о брендирању Бача: Бач пред УНЕСКОВИМ вратима.“ Који је подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Током конференције присутни су имали прилику, уз излагање професора, аутора, стручнјака и експерта из области турисзма – др Снежана Штетић, да се информишу о иновацијама и методама које прате савремени туризам, да се боље упознају са разноврсним каналима дистрибуције и промоције атрактивних локација у општини Бач, али и да се боље упознају са различитим врстама и начинима обављања водичких послова у туристичкој индустрији, као што су туристички водичи, пратиоци, гритери, информатори и остали турситички субјекти.

Током реализације пројекта „Дани европске баштине – Дани Бача, Конференција о брендирању Бача: Бач пред УНЕСКОВИМ вратима“ током октобра одржале су се и две радионица не теме „ Предузетништво у туризму – шанса за младе Бача“ и „постани први туристички водич у Бачу“. Радионицама су присуствовали ученици Средње стручне школе „Др Радивој Увалић“ из Бачке Паланке смера туристичко-хотелијерски техничар са професорима, представници невладиних органзација општине Бач које активно делују и развијају туризам у Бачу, представници Народне библиотеке „Вук Караџић“ Бач – Музејска јединица „Векови Бача“, представници угоститељских објеката, предтсваници локалне самоуправе општине Бач, представници Туристичке организације општине Бач и индивидуалци који активно делују у развоју и промоцији туризма општине Бач.

Радионице су спроводили Јован Коцмановић – историчар, туристички водич и власник „Перистерон“ Голубац, Тиаго Фереира и Петар Славковић – представници организације за омладински туризам „Србија за младе“. Током радионица присутнима су на личним примерима предтављени кораци и поступци: како идеју спровести у атрактиван туристички производ и на тај начин обогатити и унапредити туристичку понуду свог места, недостатке и проблеме који могу да се појаве током реализације идеје али и предности и позитивни исходи који следе након реализације саме идеје. Присутни су се упознали са савременим приступом промоције у туризму али и информације које су пратиле кораке добијања лиценце за рад туристичких водича и пратиоца. Учесницима радионица је организован и једнодневни излет у Сомбор како би на примеру сличне дестинације општини Бач увидели предност и недостатке туристичке понуде. Циљ излета је био и да се учесницима радионица пружи могућност за креирање нових идеја који би се могли реализовати у општини Бач и тиме обогатили туристучку понуду своје општине. Током једнодневног излета посетили су се зграда Жупаније, Градски музеј , галерија „Милан Коњовић“, музеј Подунавских Шваба, центар града али организована је и вожња фијакерима из којих се на посебан начин може доживети град са својим знаменитостима. Посетила се и етно кућа „Мали Бодрог“ у Бачком Моноштору где су присутни имали прилику да уживају у домаћим специјалитетимаа бачке кухиње, а такође домаћини су на свој посебан начин представили имање и приближили некадашњи живот мештана овог краја.

Реализација пројекта ће свакако допринети појачавању позитивног имиџа дестинације Бач, бољом промоцијом локалних атракција дестинације, повећању туристичке потрошње кроз продужење просечне дужине боравка туриста на дестинацији, развоју локалних производа, стављањем акцента и усмеравањем туриста на конзумирање локалне хране и пића, врло често чак и органског порекла, доприносу у аплицирању и полагању испита за прве професионалне водиче Бача као и подстицању младих са локала и усмеравање на бављење рецептивнм туризмом као сигурним извором прихода и егзистенције – поготово кроз покретање нових садржаја на дестинацији као предузетничких подухвата.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here