Iz Bačke Palanke otpad će se prevoziti na krajnju destinaciju

2443
Foto: Ilustracija/pixabay

Čelnici Novog Sada naredne godine nastavljaju sa aktivnostima na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom, zajedničke namere grada i okolnih opština – Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa, prenosi portal 021.


Nakon usvajanja Regionalnog plana upravljanja otpadom, prelazi se na pripremu dokumentacije za prve radove. Za tu namenu Grad planira da izdvoji 124,8 miliona dinara, navodi se u planovima koji će se uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada Novog Sada.

Nešto više od 24 miliona dinara koštaće izrada tehničke dokumentacije za upravljanje otpadom, tri miliona će koštati dobijanje svih potrebnih mišljenja i saglasnosti, dok će po pet miliona dinara koštati dokumentacija za izgradnju transfer-stanice i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada.

 

Najveće ulaganje biće u radove na izgradnji dugoočekivanog reciklažnog dvorišta na gradskoj deponiji – 87,6 miliona dinara.

Sve ove aktivnosti deo su prve od ukupno tri faze koje uključuju izgradnju krajnjeg Regionalnog centra, a čija lokacija će najverovatnije biti tik uz gradsku deponiju u Novom Sadu. Transfer stanice planiraju se u Vrbasu, Srbobranu i Bačkoj Palanci, a s ovih lokacija otpad će se prevoziti na krajnju destinaciju – regionalnu deponiju, piše 021.

Reciklažno dvorište biće postrojenje u kojem se odlaže sav otpad koji građani ne mogu da recikliraju (na primer: aparati, baterije, stari nameštaj i slično). Ukupno tri ovakva dvorišta nalazila bi se u Novom Sadu i po jedno u okolnim opštinama.

Pomenute opštine su se još 2010. godine opredelile za rešenje u vidu regionalnog centra za upravljanje otpadom, ali za ovu investiciju nikad nije opredeljen novac. Opštine će ovu investiciju finansirati delom iz svojih budžeta, a najviše uz pomoć Pokrajine, Republike, Evropske banke za obnovu i razvoj i Nemačke razvojne banke.


Pogledaj: Do 2030. se zatvara deponija u Bačkoj Palanci, usvojen Predlog regionalnog plana upravljanja otpadom

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here