Оснива се ново јавно предузеће у Новом Саду: Управљаће регионалном депонијом

Будућом регионалном депонијом и свим саставним деловима управљаће, осим Новог Сада, општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас

Foto: 021.rs

Град Нови Сад и седам околних општина заједнички оснивају ново јавно-комунално предузеће, чији ће посао бити да управља будућом регионалном депонијом.


Пред одборницима Скупштине града Новог Сада ускоро ће се наћи предлог одлуке о усвајању текста уговора о оснивању ЈКП „Регионални центар за управљање отпадом“ Нови Сад, са текстом уговора. Овим документом дефинишу се све појединости о будућем јавном предузећу, које ће бити 15. новосадско јавно предузеће.

Будућом регионалном депонијом и свим саставним деловима управљаће, осим Новог Сада, општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас.

Седиште новог предузећа биће на Темеринском путу бб, односно на месту садашње градске депоније у Новом Саду, коју ће постепено заменити регионални центар.

Све општине учествују у основном капиталу овог предузећа, али сразмерно броју становника. То значи да ће Нови Сад има 67,65 одсто власништва, Бачка Паланка 8,95 одсто, Бачки Петровац, 2,14 одсто, Беочин 2,58 одсто, Жабаљ 4,43 одсто, Србобран 2,67 одсто, Темерин 4,78 одсто и Врбас 6,80 одсто основног капитала.

Предузеће ће имати директора и Надзорни одбор. Директора ће по јавном конкурсу и на иницијативу Градског већа Новог Сада именовати и разрешавати Скупштина града Новог Сада, а Надзорни одбор ће чинити председник (представник Града Новог Сада) и два члана из општина-сарадница. Они ће се наизменично предлагати по редоследу величине општина.

Надзорни одбор именоваће и разрешавати Скупштина града на сваке четири године, а чланови ће бити плаћени за свој рад.

Мандат директора трајаће такође четири године. Уговором је дефинисано да ће директор имати право да бира извршног директора, који ће радити оно што му одреди директор.

Да би неко постао директор, мора да има минимум три године искуства на сличним пословима, пет година искуства на пословима који захтевају високо образовање, да није члана органа политичке странке или да му статус мирује, да није осуђиван и остало.

Директор и извршни директор имаће право на стимулацију на плату, у складу са законом. Да би до стимулације дошло, последњу реч мораће да дају одборници Скупштине града Новог Сада.

Ко би могао да води ово предузеће и даље није познато, нити се о томе спекулише. Оно што је познато је да има много посла око изградње нове регионалне депоније. На Граду је да прво измести три далековода како би се поставиле границе депоније.

Постојећа градска депонија удаљена је око 6,3 километра од центра Новог Сада и извор је загађења због свог тренутно неуређеног статуса. Затварању постојећег сметлишта приступиће се тек у последњој фази, односно кад регионална депонија буде била спремна да прихвата отпад.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here