Potpisan Regionalni plan upravlјanja otpadom

452
foto: RTV

Regionalni plan upravlјanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalј, Srbobran, Temerin i Vrbas, za period od 2019-2028. godine, potpisan je danas u Gradskoj kući na sednici Međuopštinske radne grupe za upravlјanje otpadom, kojom je predsedavala članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine i predsednica Međuopštinske radne grupe Mira Radenović.

Regionalni plan potpisali su, ispred Grada Novog Sada, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, kao i predsednici opština članica Međuopštinske radne grupe.

 

Regionalni plan upravlјanja otpadom predstavlјa dokument kojim se uspostavla upravlјanje otpadom na nivou regiona, a u skladu sa nacionalnom Strategijom upravlјanja otpadom. Ovaj plan, za članice Regiona, predstavlјa nastavak strateškog pristupa usvojenog u Regionalnom planu iz 2012. godine i rezultat je čitavog niza aktivnosti koje su pokrenute radi rešavanja pitanja postupanja sa otpadom i uspostavlјanja Regionalnog centra za upravlјanje otpadom.

Cilј plana, kako je precizirano, je uspostavlјanje dugoročno održivog regionalnog sistema upravlјanja otpadom na način koji ima minimalan uticaj na životnu sredinu i zdravlјe lјudi, koristeći savremene principe upravlјanja otpadom, prevenciju nastajanja, ponovno korišćenje i reciklažu, potom tretman otpada i odlaganje ostatka, kao i podizanje svesti o pitanjima upravlјanja otpadom.

Razvijanjem Regionalnog plana upravlјanja otpadom odrediće se prioriteti i strateški okvir za postupanje i tretman otpada koji je u skladu sa nacionalnim i propisima Evropske unije za upravlјanje otpadom i Strategijom upravlјanja otpadom Republike Srbije i u skladu sa Regionalnim planom usvojenim 2012. godine.


Možda će Vas zanimati: Vrtić u Silbašu pušten u probni rad! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here