Руси „открили“ и Суботицу, купују најчешће двособне станове

Цене станова у Суботици су порасле за око десет одсто

Фото: РТВ

СУБОТИЦА – Држављани Русије су, поред Београда и Новог Сада, све више заинтересовани за куповину станова и у Суботици. Цене станова у том граду су, и због тога, у протеклих годину дана порасле за око десет одсто.


Од укупно продатих станова у Суботици у овој години, око 3 до 5 одсто купили су држављани Русије. Они, пре свега, купују већ постојеће, укњижене, двособне станове.

„Двособне станове од 50-60 квадрата, мада се деси, ако је нека породица већа, да купују и трособне станове“, објашњава Ђуро Гаврић, власник агенције за некретнине у Суботици.

Цене станова у Суботици су порасле за око десет одсто, и сада уместо 900 коштају око хиљаду евра по квадратном метру. Долазак руских држављана утицао је и на цене закупа, они наиме, како објашњава наш саговорник, пре куповине желе да се увере у то да су направили прави избор.

„Док не виде каква ће бити ситуација, геополитичка ситуација, уопштено у Европи али и код нас, остају два-три месеца. Због тога су грађани у Суботици, власници некретнина, повећали цене издавања станова, међутим то траје само месец-два, па онда поново враћају цене на стари ниво“, додаје Гаврић.

Руски држављани дакле нису заинтересовани за станове у изградњи, чија цена по квадратном метру почиње од 1300 евра. Њих, како истиче наш саговорник, купују наши држављани.

„Ти купци су људи из Суботице, али и људи који су продали своје некретнине у Београду, Новом Саду и другим већим центрима. Исто тако и наши људи из западноевропских земаља, који тамо раде, они такође купују новоградњу“, каже Гаврић.

Ти станови су, неретко, предвиђени за издавање, и то не само за руске држављане. Суботица је постала једно велико градилиште, а на изградњи станова неретко раде страни држављани, веома често из Азије.

Поред тога, ту су и наши грађани из других делова Србије, који су посао добили у некој од фабрика која је отворена протеклих година у граду на северу Војводине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here