У Оџацима одржан скуп грађана и родитеља деце која бораве у ПУ „Полетарац“

На мирном протесту “Родитељи имају право гласа” исказана је иницијатива да контроле и процене при запошљавању у предшколским установама буду ригорозније

Фото: РТВ/Printscreen

ОЏАЦИ – У Оџацима је одржан миран скуп грађана и родитеља деце која бораве у Предшколској установи “Полетарац” са циљем да се пружи подршка родитељима и деци, која су жртве ухапшеног педагошког асистента из ове установе, а који је осумњичен за кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искорићавање малолетног лица за порнографију из члана 185 став 3 у вези става 2 Кривичног законика.


Након саслушања осумњиченог, судији за претходни поступак Основног суда у Сомбору стављен је предлог да се према осумњиченом одреди притвор. Извршен је претрес стана и других просторија које користи осумњичени, те су том приликом привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у поступку и донете су одговарајуће наредбе за вештачење. У току је и даље предузимање радњи у вези са предметом поступка и утврђивање свих чињеница и околности у вези са предметним догађајем.

Грађани из Оџака окупили су се на мирном протесту, како кажу, са циљем да се заштите деца и подрже родитељи чија су деца оштећена, а скуп је инициран због хапшења педагошког асистента из Предшколске установе „Полетарац“ у овом месту, којем је у недељу 7. маја по налогу дежурног заменика Основног јавног тужилаштва у Сомбору одређено задржање због основа сумње да је учинио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Тиња Шипош, представник родитеља из Оџака: “Наши захтеви су тренутно само да се запосли психолог, јер ће бити потребан деци, а и родитељима чија су деца жртве. Важно је да се деца што пре врате у вртић без икаквог страха и да се поведе рачуна о безбедности, кога запошљавамо,ко ће радити са нашом децом, то треба да буду људи који су стручно обучени за то. Ми не тражимо никакве сада одговоре нити да се напада било ко, ми смо овде да заштитимо децу, а када надлежни обаве своје, укључиће се и адвокати”.

Богдан Стојковић, представник родитеља из Оџака: “Истрага је у току, тужилаштво ће истражити и видеће се ко је све учествовао у свему томе. Захтеви су једно, а могућности су нешто друго, докле год траје истрага ми не можемо да имамо било какве захтеве. Наше је сада да ми знамо да ли ће наша деца бити сигурна”.

Између осталог, на мирном протесту “Родитељи имају право гласа” исказана је иницијатива да контроле и процене при запошљавању у предшколским установама буду ригорозније, а окупљени грађани ичекују да надлежне инсититуције саопште ко је одговоран по завршетку свих процедура у вези овог случаја.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here