Циклон доноси песак из Сахаре – падаће прљава киша

Оно што је сигурно јесте да ће перионице имати пуне руке посла након падања кише са честицама песка из Сахаре

Фото: Pexels

Већ данима над Србијом преовладава активност циклона који носи ветар и песак из Сахаре. Због тога у појединим деловима Србије пада прљава киша.


Чим пљусак прође, схватимо колико смо затрпани песком, а он се највише види на аутомобилима. Откуд нам песак из Сахаре?

Србија се налази у предњем и топлом сектору циклона, због чега преовладавају веома изражена јужна висинска струјања.

Са струјањем са севера Африке, до нашег подручја не долази само веома топла ваздушна маса, која је претходних дана условљавала температуре и до 32°Ц, већ и честице пустињског песка из Сахаре. Тако је јужни ветар који је подигао песак из Сахаре високо у атмосферу, условио да те честице преко Медитерана стигну до Србије и нашег подручја.

Препорука је да возила не перете ни у наредном периоду, јер ће Србија и даље бити пот утицајем циклона и јужног струјања. Другим речима, и даље ћемо се понашати као бедуини, очекујући нове таласе пустињског ветра с песком. То ће бити нарочито изражено сутра, када ће Србија бити под утицајем веома снажног циклона, уз јаке јужне ветрове, а поново ће падати и прљава киша.

Оваква синоптичка ситуација мање-више задржаће се до краја октобра.

Иако ретка, није неуобичајена за наше подручје, нарочито током пролећа, јесени и зиме, а настаје када се центар циклона нађе западније од нашег подручја, али песак неретко може стићи и неки другим путем, у зависности од актуелног струјања ваздуха.

Да би се атмосфера над нама прочистила од честица песка из Сахаре биће потребан продор јаког захлађења и хладног фронта са веома израженим северним струјањем, а такве ситуације за сада нема на видику.

Оно што је сигурно јесте да ће перионице имати пуне руке посла након падања кише са честицама песка из Сахаре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here