До када ће трајати пролећне температуре и да ли је заиста крај зиме

Србија на плус 20 усред фебруара

Фото: Марко Пудић

Пролећно време које је обележило претходних неколико дана, задржава се и за дане викенда, уз додатни пораст температуре, али и нешто више облака.


У суботу ће бити смене сунца и облака, али биће веома топло. Максимална температура кретаће се од 14 до чак 19 степени, колико се очекује у западним пределима. У Београду ће температура бити до 17 степени.

И даље ће дувати умерен, повремено појачан западни ветар, углавном у Војводини и Тимочкој крајини, што ће мало очистити ваздух од загађујућих материја.

У недељу време остаје слично, уз додатно јачање западног ветра. Максимална температура остаје изнад 15 степени, а време ће бити променљиво.
У Банату локално са слабом кишом, а нешто интензивније падавине предвиђају се у вечерњим часовима. Облаци и локалне падавине прво ће захватити Војводину, а под утицајем северозападног ветра облаци се постепено премештају ка југу.

Северозападни ветар доноси нам блажи пад температуре, међутим захлађење ће бити за свега неколико степени, а максимална дневна и даље остаје знатно изнад просека.

Колико дуго ће потрајати пролећне температуре?

Тренутни прогностички модели за следећу недељу најављују право пролећно време. Биће смене сунца и облака, понегде са слабом и краткотрајном кишом. Јутра ће бити са температуром изнад нуле, а дани веома топли, локално и до 20 степени.

Др Радмила Шехић специјалиста опште медицине раније је за Еуронеwс Србија објаснила како топло време може да буде од користи људима који имају дисајне тегобе а што се психичког стања тиче, светло и сунчева енергија, каже, делује антидепресивно.

Слаба киша падаће још у понедељак ујутру у централним и јужним пределима, а већ средином дана следи разведравање. Прогнозира се између 10 и 15 степени, а од уторка поново мало топлије.

Током следеће недеље долазимо под утицај поља високог ваздушног притиска са центром изнад Медитерана, што омогућава стални прилив топле ваздушне масе са југа и југозапада. Положај антициклона је такав да топао ваздух захвата већи део Европе и узрокује веома топле дане.

Да ли ови топли дани означавају крај зиме?

Претходне недеље имали смо прве и чини се последње праве зимске дане ове сезоне.

Крајем ове недеље ће бити услова за продор нешто свежије ваздушне масе са севера и промене временске ситуације. Међутим, захлађење неће бити довољно интензивно за нове јаке мразеве и нови снежни покривач.

Због веома топлог времена, снег је већ почео да се топи на планинама широм Србије. Очекује се да ће у наредних седам дана снег на Копаонику потпуно нестати, а на нижим планинама, као што су Златибор и Златар, снега већ до краја викенда скоро и да неће бити.

Климатолог Владимир Ђурђевић раније је за Еуронеwс Србија рекао како се клима на земљи генерално доста променила, а температурни шокови, додаје, јесу последица тога и да можемо да очекујемо више топлих дана током целе године.

Додаје да управо због глобалног загревања можемо да очекујемо другачије време од оног на које смо навикли.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here