Какво нас време чека до краја маја

Временска прогноза

У Србији се до краја месеца очекује нестабилно време уз честу појаве кише и локалних пљускова са малим изгледима да температура бар последњих дана маја достигне 30. степен.


Како у својој објави на Фејсбуку пише познати метеоролог Марко Чубрило, под утицајем новог циклона, до краја четвртка биће веома нестабилно, посебно у уторак и среду, да би у четвртак дошло и до мањег захлађења после којег ће уследити неколико сувих и топлијих дана.

Међутим, како каже, после 22. маја поново ће бити мало свежије и нестабилно без сигнала јачег отопљења до краја месеца.

Чести пљускови са грмљавинама

По његовој прогнози, највише услова за такве појаве има над простором источне и североисточне Босне и Херцеговине, источне Хрватске, западне Србије и Војводине, мада су локално јаки пљускови могући над већим делом региона. Дневни максимуми су од +14 до +21 степен Целзијуса. Појачаће се југо на Јадрану, као и југоисточни ветар у кошавском подручју.

„У среду, после променљиво облачног преподнева после подне и увече веома нестабилно уз честе грмљавинске пљускове и могуће локалне непогоде. Ветар ће са нестабилностима бити у окретању на северни и северозападни смер. Током већег дела дана топло, над источним областима региона локално и око +25 степени Целзијуса, док се после подне и увече очекује умерено захлађење.

После 22. маја ново захлађење

У четвртак над западним пределима променљиво облачно и углавном суво, док ће над средишњим, источним и северним деловима региона повремено бити кише и локалних пљускова, али се непогоде више не очекују. Ветар умерен, северозападни, а дневни максимум од +9 до +15 степени Целзијуса.

„Крајем недеље стабилније време уз мањи пораст максимума који би за долазећи викенд требало да се креће од +16 до +25 степени Целзијуса. Повремено и даље може бити пљускова, али углавном у брдско-планинским пределима региона. После 22. маја вероватно нова дестабилизација уз честе грмљавинске пљускове, док ће температурни максимуми бити у мањем паду“, пише Чубрило.

У овом моменту, како каже, до краја маја се не очекује било какав период дуже стабилизације и максимума који би се приближили +30 степени Целзијуса и закључује:

„Наредних дана, посебно у среду може бити врло јаких, локалних непогода.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here