Малињаци под снегом, произвођачи очајни

Штета ће бити огромна

134
Фото: Getty images

Када је јутрос устао, Синиша Бојић из села Алин Грм код Љубовије имао је шта да види: његов малињак је потпуно завејао снег. Штета ће, каже он, бити велика, преноси портал „Агроклуб“.


„Пада од јутрос од шест сати. Изненађени смо, како нисмо. Ипак, ништа не могу да учиним, осим да гледам“, прича Бојић.

Малине су сада у фази цветања, почело је заметање плодова. Снег у сред априла је и више него непријатно изненађење.

„Гледам, гране су већ 50 одсто поломљене. Штета ће бити огромна.“

Малина на једном хектару

Његова породица бави се узгојем малине већ 30 година, имају хектар земље под овим воћем. Прошле године произвели су 13 тона малине.

„Утицаће овај снег јако, смрзнуће гране и цвет, не знам како ће се опоравити“, забринуто каже овај произвођач малине, али и купине.

У његовом селу узгој малине је веома популаран, годишње се укупно убере око 120 тона овог воћа.

Шта ће бити са ценом?

Из Министарства пољопривреде раније су рекли да малинари ове године неће бити у проблему када је откупна цена у питању.

„Произвођачима бих рекла да наставе да се баве малином и нашим црвеним златом, да отворимо нова тржишта. Оно што је битно је да ћемо у нову откупну сезону малине ући са нешто више од 20.000 тона. То је добар податак“, рекла је министарка пољопривреде Јелена Танасковић почетком марта на Копаоник бизнис форуму.

Оно што малинаре сада највише брине јесте на који начин ће ова ситуација са снегом у априлу утицати на род и откупну цену малине.

„Какав ће род бити ове године, то је сада под великим знаком питања. Да цена буде и 1.000 динара за килограм, ништа нам не вреди“, са разлогом је забринут Бојић.

Снег од јутрос веје и на Фрушкој гори, Златибору, Тари, у Косјерићу. Нестабилно време и температуре испод просека за ово доба године очекују се до краја недеље.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here