U Bačkoj Palanci danas 38 stepeni, evo šta da radite u slučaju toplotnog udara

Maksimalnih 38 stepeni danas u Bačkoj Palanci

1461
Фото: Instagram

BAČKA PALANKA: Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na visoke temperature koje nas danas i sutra očekuju, a na snazi je i crveni meteoalarm.


Najniža temperatura u Srbiji će biti od 15 do 23 stepeni C, najviša od 34 do 38 C.

Crveni meteoalarm na snazi je u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju. Narandžasti meteoalarm važi na teritoriji Istočne, Jugoistočne i Jugozapadne Srbije kao i na Kosovu i Metohiji.

U Bačkoj Palanci najniža dnevna temperatura je 24 stepena, a najviša, maksimalnih 38.

Dr Bojana Aćimović uputila je savete šta da uradite ako osetite da imate toplotni udar i kako da pomognete nekom ko ga doživi, javlja RTS.

Najpre, najbolje bi bilo da izbegnemo boravak na suncu u delu dana kada su temperature najviše, odnosno od 10 do 16 časova.

– Simptomi koji prate toplotni udar i sunčanicu najčešće su glavobolja, povišena telesna temperatura ili osećaj povišene telesne temperature, mučnina, nagon za povraćanjem, povraćanje – navela je dr Aćimović.

U slučaju da primetite da neko ima ove simptome, tu osobu sklonite u hlad, obezbedite joj što više hladovine i svežeg vazduha. Donesite joj neki hladan napitak, ali ne leden. Najbolje bi bilo da to bude voda, sveže ceđen sok ili neki slatki napitak.

Ukoliko osoba koja je doživela toplotni udar izgubi svest, okrenite je na stranu, na bok, navela je.

Odmah pozovite i Hitnu pomoć za savet na broj 194, a oni će izaći da intervenišu ukoliko zatreba.

Ono što je veoma važno – ne paničite. Ako doživite toplotni udar, smirite se, uzmite što više tečnosti u manjim gutljajima kako biste sprečili mučninu.

Lekari obavezno savetuju mirovanje, minimalno taj dan i sledeći.

Od sledeće nedelje osveženje

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će biti veoma toplo i u većini dana pretežno sunčano. U petak u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, sredinom dana i po podne na zapadu i jugozapadu Srbije, krajem dana u Vojvodini, a od subote do ponedeljka i u ostalim predelima uz promenljivu oblačnost ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here