„Месец књиге“ у Народној библиотеци „Вељко Петровић“

Манифестација „Месец књиге“ и обележавање 54. рођендана Дечијег одељења у Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци

Фото: Народна библиотека "Вељко Петровић" / Приватна архива

У сусрет 85. Београдском сајму и ове године у Народној библиотеци „Вељко Петровић“ обележена је манифестација „Месец књиге“. Тим поводом, на Дечијем одељењу, одржан је велики број активности: радионица за децу предшколског и школског узраста, организованих посета Библиотеци, као и дружења с песником Гораном Јовићем.


Дечије одељење су 19.10. посетили малишани из Вртића „Различак“ са својим васпитачицама Снежаном Булајић и Катарином Гарамхеђи. Дружење су започели кратком, едукативном причом о библиотеци и књигама, а потом су, заједничким снагама, показавши висок ниво знања, успешно одговорили на сва квиз питања. Библиотекарка им је прочитала и неколико прича, али највеће интересовање је изазвала „Страшна прича“.

Дружење су наставили са песником Гораном Јовићем уз плес и игру. У петак, 21.10, Библиотеку су посетили ученици првих разреда ОШ „Свети Сава“, одељења 1 и 2, а потом и ученици првог 3 и 4 са својим учитељицама Станком Сантрач, Леонором Ненадов, Бранком Радовановић и Војиславом Ивић.

Манифестација „Месец књиге“ је идеалан повод за промовисање књиге, читања, учења и важности знања за сваког појединца. Библиотекарке Борислава и Весна су деци говориле о томе и показале им велики број занимљивих и поучних књига с вером да ће их неке од њих мотивисати на редовне посете Дечијем одељењу.

Исту мисију је имао и песник и кантаутор Горан Јовић, али на себи својствен начин – певајући и свирајући своје песме. У месецу посвећеном књизи и читању, Дечије одељење је прославило свој 54. рођендан. Године 1968, на Дан ослобођења Бачке Паланке, у зграду некадашњег плућног диспанзера, реновирану и адаптирану, пресељен је фонд Библиотеке. Од тог момента, одвојене су публикације за децу од оних за одрасле, и формирано је Дечије одељење.

Ову малу светковину увеличали су својим присуством ученици трећих разреда, одељења 1 и 2 из ОШ „Свети Сава“ заједно са својим учитељицама Јасмином Васојевић и Светланом Чулић, као и песник и кантаутор Горан Јовић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here