Održan čas posvećen Dositeju Obradoviću

U Narodnoj biblioteci Veljko Petrović

267

BAČKA PALANKA: Oktobar je mesec u kojem NB Veljko Petrović slavi knjigu, pisanu reč i čitanje. Tako su proteklog meseca održana druženja i okupljanja u Narodnoj biblioteci u Bačkoj Palanci.


Učenici Srednje stručne škole „Dr Radivoj Uvalić“ iz Bačke Palanke, protekle nedelje bili su gosti biblioteke, zajedno sa profesorom Aleksandrom Petrovićem. Prisustvovali su času koji je bio posvećenom velikom srpskom prosvetitelju i reformatoru, Dositeju Obradoviću.

Pored osnovnih biografskih podataka učenici su imali priliku da se upoznaju sa Dositejevim putešestvijem koje je trajalo gotovo pola veka, na kojem je sabrao znanja istoka i zapada, Sve je pretočio u knjige koje su učenici imali prilike i da prelistaju na času održanom u Galeriji biblioteke.

Dositej je bio poliglota, govorio je deset jezika. Njegova dalekovidost bila je isključivo u službi dobrobiti srpskog naroda, a njegova prosvetiteljska aktivnost iskazivala se u različitim domenima, od kulture i obrazovanja pa sve do politike i religije. Dositej je otvorio prozore Srbije ka Evropi i Svetu, tj približio Evropu i Svet Srbiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here