Звер у нама

Промоција књиге

381

Талентована одбојкашица и одлична ученица.

Дона Билић нестала је усред радне недеље. Полицијски инспектори Ервин Волф и Крис Томић, добили су задатак да је пронађу како знају и умеју. Али предњима је изузетно тежак посао, треба да испитају и провере све људе изДониног окружења – мајку Валерију, некадашњу мисицу, очуха Харија, успешног политичара и бизнисмена, дечка Адама, најбоље пријатељице Мелису и Кети, професоре, познанике…

У уторак, 21. децембра, у музеју града одржана је уводна промоција књиге списатељице из Задра, Иве Колега, „Звер у нама“. Ива Колега рођена је у Задру 1978. године, где је завршила основну и средњу школу. Економски факултет завршила је у Ријеци.

После дипломирања бавила се административним пословима и књиговођственим радом, али и туризмом. Задњих неколико година код ње је преовладала љубав према писању и написала је до сада три књиге.

Шта вас је повукло да пишете књиге?

– Пуно случајева отмице које сам пратила преко разних медија, између осталих и трагичну судбину Тијане Јурић, све се то накупило у мени и испливало на површину у облику ове књиге.

Лик Доне Билић у књизи?

-Лик на неки начин није измишљен, али је уобличен као прототип тинејџерке, згодна, има богатог очуха и мајку, бави се одбојком, жеља јој да се бави манекенством. Постоје и регистровани су нестанци таквих тинејџерки, а желела сам да упозорим на опасности ако преамбициозно кренеш да следиш своје снове, на начин који није баш сваки пут најмудрији.

Већина људи успевају да победе звер у њима.

– Мислим да то успевају више због предвиђених санкција него васпитања, страх је тај који држи људе на узди. У последње време људи све мање успевају да ту звер држе под контролом, тешки животни услови, преовладавање нарцисоидне културе, где се негује површност, нема емпатије, бриге за друге, тешка економска ситуација. Поред страха, не треба занемарити и осећај моралности и савести које људи такође имају, да би били људи уопште. Управо је ту разлика, јер психопате немају савести. Структура данашњег света је таква, да су у врху психопате и дешава се психопатизација света. Од њих се такав однос прелива на ниже слојеве и имамо оно што имамо данас. Ипак, верујем да има лека и начина да се бори против тога.

Који су то лекови и начини?

– Да се друштво више ангажује у заштити деце, да се деца едукују и мислим да би се могло направити много по том питању. Неке ствари су неизбежне, неки пут не можеш спречити нешто, али едукација и превенција би направиле одређени помак, што је дефинитивно, треба улагати и трудити се у том правцу.

На крају је Ива Колега обећала, да ће ускоро написати и четврту књигу, а у глави већ има његове обрисе.

Директорка Културног центра, Оља Нађ је открила још неке појединости.

– Промоција књиге Иве Колега ће се наставити, што је тежак задатак не само због слојевитости књиге, већ и сложености поруке које ово дело преноси. Наставак ће бити у виду три семинара, а сваки ће се бавити одређеним аспектом овог књижевног дела. На првом ћемо се бавити са звери у нама, после ћемо се бавити односима не само међу ликовима у роману, него и међу нама и трећи семинар ће бити везан за карактеристике самог дела, начин и стил писања. Књигу можете набавити и у Музеју града.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here