Zakon o muzejskoj delatnosti unaprediće rad muzeja

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević

106
Izvor: Nedeljne novine

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu je održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti, kojoj je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.


Donošenje ovog zakona o muzejskoj delatnosti, kako je uoči početka rasprave izjavila Miloševićeva, jeste veoma važno za sve ustanove kulture iz ove oblasti jer će znatno unaprediti njihov rad.

„Posebno je važno da naglasimo da zakon o muzejskoj delatnosti do sada nije postojao i zato je danas organizovana prva javna rasprava u Novom Sadu, a narednih dana biće održana i u Nišu i Beogradu. Na njima učestvuju stručna lica koja svojim primedbama i sugestijama dopunjuju i menjaju predloženi nacrt“, istakla je Dragana Milošević i dodala da smo se u nedostatku ovog zakona do sada pozivali na Zakon o zaštiti kulturnih dobara iz 1994. godine.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Kako je navela, zakon je bitan i za sve naše muzejske jedinice, jer će definisati uslove rada muzeja i njihovu delatnost. Po njenim rečima, u Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti konačno se utvrđuje i matičnost muzeja, kao precizna odredba njihovog delovanja, a posebno je značajno što je Muzej Vojvodine primerima svoje prakse i dugogodišnjeg rada pokazao koliko je bitno doneti, definisati i sprovoditi taj zakon.

„Muzej Vojvodine, baš kao primer dobre prakse, jeste jedini na teritoriji Republike Srbije, a i Republike Srpske, koji se bavi digitalizacijom muzejske građe“, rekla je Dragana Milošević dodajući da joj je posebno drago što će javne rasprave uključiti veliki broj muzejskih saradnika, koji će ovog puta imati priliku da zajedno sa Radnom grupom Ministarstva kulture i informisanja donesu ovaj krovni zakon o muzejskoj delatnosti.

Predsednica Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu Nacrta zakona o muzejskoj delatnosti i upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski u uvodnom delu je naglasila da će navedeni zakonski akt urediti sistem zaštite i korišćenja muzejske građe i da će definisati vođenje muzejske dokumentacije, uslove i način obavljanja muzejske delatnosti, strukturu, organizaciju i nadležnost muzeja u Republici Srbiji.

Pomoćnici ministarke kulture i informisanja Radovan Jokić i Danijela Vanušić istakli su da je prošle godine donet Zakon o arhivskoj građi, ove godine na redu je zakon o muzejskoj delatnosti i u narednom periodu sledi donošenje zakona o pozorištima, kao i zakona o kinematografiji.


Pogledaj: Publikacija o eksponatima u Muzeju grada

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here