Годишњи концерт Клуба класичне гитаре „Акорд“

По први пут концерт је одржан у Мађарској кући у Бачкој Паланци

235
Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – Свој редовни годишњи концерт Клуб класичне гитаре „Акорд“ одржао је 30. јуна у Паланачкој мађарској кући, пред пуном салом цркве Св.Антуна.


– Био је то наш први наступ у том простору и почетак сарадње са МКУД „Вечера Шандор“. Простор је веома леп, допао се и публици и извођачима. Овим концертом смо обележили 19 година од оснивања, за које време је доста тога успешно урађено и кроз клуб прошло око стотину чланова, рекао је председник „Акорда“, Марко Шалић.

– Нажалост, још увек немамо свој простор у којем би вежбали, оркестар нам се окупља једино на наступима, а вежбамо парцијално. Концерт је одржан у сарадњи са мађарским КУД-ом и уз финансијску подршку СО Бачка Паланка. По традицији, имали смо и госте на концерту. Књижевни клуб „Дис“, са којима најчешће сарађујемо, представио се са председницом Јеленом Лазаревић, са Ненадом Нешом Живковим, а биле су ту и младе снаге, Жељана Боцка и Слободан Мићић, а наравно и Горан Јовић кантаутор је дао свој допринос нашем концерту.

– Од осталих гостију била је ту Светлана Шарћански из Сомбора, која је извела део програма са свог завршног испита и део са пријемног испита за средњу музичку школу. Из ШОМО „Стеван Христић“ имали смо Исидору Ђилас, која је поред гитаре свирала и виолину, као и Александру Јовић и Нађу Марковић на гитари из класе Марка Ивезића, као и Гаврила Абрића који је завршио поменуту школу у класи Марка Шалића.

– Имали смо госте и из Гајдобре и Нове Гајдобре, из ОШ „Алекса Шантић“ дует „Таша и Маша“ (Татјана Павловић и Маша Куљић) које су отпевале песму „Плава звезда“ Мике Антића, музику је написао њихов професор српског језика и књижевности Александар Павић, такође чест сарадник „Акорда“. Чули смо и најбољу рецитаторку из наше општине на републичком такмичењу, Невену Крунић чији је ментор учитељица Ориана Пецељ Теклић. На крају је наступио рок музичар Ђорђе Вуковић, такође наш стари сарадник.

– Концерт је започео дует Јелена Чапанда (једна од најуспешнијих и најбољих чланова „Акорда“) и Марко Шалић који се после проширио на квартет са Гаврилом Абрићем и Вукашином Петрићем. Истакао бих и наступ Лазара Кокановића из класе Марка Шалића, члана нашег клуба, који је освојио прву награду на Војвођанском фестивалу класичне гитаре ове године.

– Крајем јула ћемо свирати на затварању радионице у дворишту библиотеке, која је такође посвећена деци са сметњама у развоју. Крајем августа нас чекају „Летњи акорди у Вељковој вашти“. Имамо и неке нове планове са професором Александром Павићем и његовим удружењем српско-јапанског пријатељства из Новог Сада „Ждрал“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here