Uspeh – pet prvih mesta s maksimalnim brojem bodova

Muzička škola „Stevan Hristić“ na Republičkom takmičenju

1382
Izvor: Nedeljne novine

Na 28. Republičkom takmičenju u Solfeđu i teoriji muzike, 7. i 8. novembra, učestvovalo je pet učenika iz Škole osnovnog muzikog obrazovanja „Stevan Hristić“ i zabeležili izuzetan uspeh: svih petoro je osvojilo po maksimalnih 100 bodova i zavrednilo prva mesta. Takmičenje se, zbog epidemije Korone odvijalo onlajn, a učesnici i njihovi nastavnici su ovako ocenili ovaj uspeh:


Aleksa Panin, učenik 3. razreda:

– Ove godine smo imali takmičenje onlajn. Ovo je moje prvo takmičenje iz teorije muzike, bilo je zanimljivo, jer je sve bilo drugačije. Nastavnica Zorica Kljajić me je dobro pripremila za takmičenje i zadovoljan sam što sam osvojio svih 100 bodova i znam da je to veliki uspeh.

Zorica Kljajić, nastavnica:

– Znajući od ranije da se Republičko takmičenje odvija svake godine u decembru mesecu, te zbog velikog broja obaveza vezanih za specifičan početak školske godine, zakasnila sam sa informisanjem u vezi ovog takmičenja, te informaciju da je takmičenje pomereno za mesec dana ranije saznala sam dve nedelje pre održavanja istog. Osim ovog, dodatni stres bilo je i saznanje da će se, zbog pandemije virusa, takmičenje održati onlajn, što je novina kako za učenike tako i za nas nastavnike, s’ obzirom da se na ovom takmičenju rešavaju zadaci u koji se unosi isključivo notni tekst. Ipak, od pripreme za takmičenje i nastupa na istom nisam odustala, što samo govori o tome da sam pored sebe imala učenika kao što je Aleksa – vrednog, savesnog, odgovornog i pre svega pametnog i naravno da sam preponosna i srećna zbog njega. Nadam se da je za Aleksu ovo samo početak nizanja uspeha na takmičenjima koja mu predstoje.

Milica Radaković, učenica 3. razreda:

– Nastavnica Tatjana Hadžialić me je spremala za takmičenje, koje je bilo zanimljivo, pošto je bilo onlajn i neobično jer je išlo preko zum platforme. Ovo mi je drugo takmičenje i zadovoljna sam svojim uspehom i zbog osvojenih maksimalnih 100 bodova.

Teodora Radovanov, 6. razred:

– Idem u 6. razred muzičke škole Stevan Hristić, sviram flautu. Ove godine, republičko takmičenje bilo je nešto drugačije, bilo je onlajn. To me je u početku malo zbunilo, ali sam ipak uspešno uradila test. Nastavnica Tatjana Hadžialić uložila je mnogo truda da nam na zanimljiv i slikovit način prikaže ono što treba da radimo, tako da smo bili potpuno spremni za ovaj izazov.

Teodora Ćosić, 6. razred:

– Ovo Republičko takmičenje ću zapamtiti kao jedno nezaboravno iskustvo. Razigrana atmosfera u mom stanu, opustila me je i lepo nasmejala u toku takmičenja. Nastavnici, za vreme poziva, bili su veoma ljubazni i strpljivi i mogli smo ih pitati šta god nam nije bilo jasno. Zadaci su bili očekivane težine i lako smo ih uradili, jer smo se vredno spremali zajedno sa našom nastavnicom, Tatjanom Hadžialić.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Đorđe Veličkov, 6. razred:

– Na 28. Republičkom takmičenju iz teorije muzike ostvario sam maksimalan broj bodova, pa samim tim i prvu nagradu. Što se tiče priprema, one su bile veoma detaljne i sveobuhvatne kao i proteklih godina, s tim da smo ove godine imali i podučavanja oko samog toka takmičenja, zbog odluke da će se ono održati onlajn. Drago mi je da smo moji prijatelji i ja uspeli da pokažemo da se adekvatnim radom, uz dobru volju i dobrog nastavnika rad može itekako isplatiti.

Tatjana Hadžialić, nastavnica:

– Moja koleginica Zorica Kljajić i ja imali smo pet učenika – takmičara: Aleksa Panin u klasi Zorice Kljajić i Milica Radaković, Teodora Ćosić, Teodora Radovanov i Đorđe Veličkov u mojoj klasi. Ove godine je takmičenje bilo onlajn, deca su se jako dobro snašla, imali smo kvalitetnu obuku, pripremu i to je bilo izuzetno zanimljivo i deci jer oni vole taj moderan vid komunikacije. Imali su jedan opušten, kućni ambijent da maksimalno prikažu svoje znanje, što je ove godine bilo izuzetno uspešno. Oni nisu samo uspešni u poznavanju teorije muzike, nego su i izvrsni muzičari, učestvuju na svim koncertima muzičke škole, a u osnovnoj školi su svi odlični učenici, tako da su ponos našeg grada. Prošle godine smo na takmičenje išli u Beograd, a ove godine je Beograd došao kod nas. Učenici su koristili zum platformu i morali imati svoju e-mejl adresu, laptop i mobilni telefon pored sebe. Organizatoru takmičenja su poslate e-mejl adrese, oni su u određeno vreme poslali poziv da se uključe na zum platformu, objašnjena su im pravila, potom su pisali test sat vremena, uslikali urađeno svojim telefonima i poslali snimke na adresu sa koje su dobili poziv na uključenje. Naša deca su sve odradila maksimalno, osvojila po 100 bodova, jer znanje je znanje.

Sandra Milutinović, direktorka ŠOMO „Stevan Hristić“:

–  Uprkos otežanim uslovima rada i organizovanja nadmetanja, održano je 28. Republičko takmičenje u Solfeđu i teoriji muzike, gde su naši učenici, ovoga puta onlajn, ostvarili veoma zapažen uspeh, osvajanjem pet prvih mesta, sa po osvojenih 100 bodova. Postojala je bojazan da učenici se neće snaći na onlajn takmičenju, ali na sreću to se nije desilo. Veoma smo srećni i ponosni na našu petorku, jer se nastavlja niz uspeha naših učenika na državnom nivou, što našu školu i dalje drži u vrhu muzičkih škola u Srbiji.

U nastavku, direktorka se osvrnula na rad uškoli pod senkom Kovida-19:

– Ova školska godina se po mnogo čemu razlikuje od dosadašnjih. Zbog aktuelne pandemije i mi se prilagođavamo ovoj vanrednoj situaciji. Sledili smo sve preporuke, sve zahteve Ministarstva prosvete i Kriznog štaba, preduzeli sve neophodne mere, kako bismo naše učenike i zaposlene zaštitili od zaraze, pa se i sama nastava odvija u tom duhu. Kod nastave instrumenta je prednost ta što se ona odvija individualno, u učionici su samo nastavnik i učenik, sa maskama preko lica i na bezbednom ostojanju, bez kontakta. Tamo gde se nastava odvija sa više učenika, kod teorijskih predmeta, podelili smo razred na  preporučen broj učenika, preselili smo predavanja u koncertnu salu, gde se može ispoštovati bezbedna distanca među učenicima. Nastava je tekla neometano, nastavni plan i program uspevamo da ispoštujemo. Problem je nastao, kada smo pokušali da obezbedimo onu višu dimenziju u radu u našoj školi – koncerte. Ono što se uči na časovima, osmišljava se kada se organizuje prilika da se to i pokaže, nastupom. Javne časove održavamo tako, da učenici nastupaju pred kamerom i to ide u etar i publiku obezbeđujemo preko malih ekrana. Velike koncerte, kao što je Novogodišnji, nismo u mogućnosti da održimo, ali se nadamo da će se Godišnji, završni koncert u maju iduće godine moći normalno organizovati, pred publikom u sali. Ako se ova situacija sa Koronom nastavi, pokušaćemo da organizujemo koncert na otvorenom.

POGLEDAJ: Javni čas – Koncert učenika ŠOMO „Stevan Hristić“ (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here