Počinje 25. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP)

769

Počinje 25. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci, pod sloganom „Srcem, štapom i kanapom“, ovogodišnje jubilarno izdnanje FEP-a donosi bačkopalanačkoj publici predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Rusije. Tokom četiri dana Festivala, na dve scene u Slovačkom domu, nastupiće sedam profesionalnih pozorišnih trupa utakmičarskom programu: „KAŠTANKA”Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar (Hrvatska), „OD KAPLjICE DO OKEANA”, autorski projekat trupe Hiša otrok in umetnosti (Ljubljana, Slovenija), „BAJKE ZA JEŽA” teatra Kovčeg (Sankt Peterburg, Rusija), „NOT THE RIGHT LEG” u koprodukciji Tri Groša, Cirkusfere i Otvorenog pozorišta DKSG (Beograd, Srbija), „JESENjA IGRA“ Slobodne scene Subotice (Subotica, Srbija), „S RAZLOGOM“ Kazališne družine Pinklec i LOFT-a (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) (Čakovec/Zagreb, Hrvatska) i „ČUDESNI KONTINENTI“ Nevid teatra (Banja Luka, Bosna i Hercegovina), po izboru selektorke Tijane Grumić, dok će u revijalnom delu programa biti odigrana predstava Umetničke grupe Radio.Nica „MIKROKOZMA/MICROCOSM”, a publika će imati priliku da pogleda i kratkometražni dokumentarni film „ISOLAND“.

Nagrada „Dobro drvo“ za predstave iz takmičarske selekcije dodeljuje se u tri kategorije – Nagrada stručnog žirija, Nagrada dečijeg žirija i Nagrada publike. I ove godine naš dečiji žiri činiće mališani iz predškolske ustanove „Različak“, dok je stručni žiriu sastavu – Nikola Pejaković Kolja, reditelj, Milja Mazarak, rediteljka i Đorđe Živadinović Grgur, glumac.

Povodom 25. godina postojanja FEP-a, Festival će posetiti i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, te će se obratiti posetiocima na ceremoniji otvaranja. Osim nje, publiku će pozdraviti i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Sonja Petrović, predsednik Skupštine Opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, a Festival će svečano otvoriti Nikola Pejaković Kolja. Program svečanog otvaranja počeće revijom maskiranih bicikala „Moja reciklirana kreacija“ u 20.15č u Slovačkom domu, dok će ceremonija otvaranja biti održana u 21 sat ispred sportske hale „Tikavara”.

Kao i svake godine, deca i mladi imaće priliku da učestvuju u kreativnim radionicama pod vedrim nebom, koje se održavaju u prepodnevnim časovima u dvorištu Slovačkog doma, dok su večernji sati rezervisani za muzički program koji se ove godine održava u saradnji sa Palanačkim Dunav festom. Pred Bačkopalančanima naći će se najjača muzička postava do sada – Kolja, Stereo Banana, Gramofondžije, Čovek bez sluha, Buč Kesidi, Ljubičice i mnogi drugi predvodnici srpske alternativne muzičke scene. pdFep program će biti održan ispred Sportske hale „Tikvara“, na palanačkoj obali Dunava. Prvo pdFep muzičko veče je besplatno, dok su karte za petak i subotu u prodaji putem GigsTix prodajne mreže, a možete ih kupiti i na ulazu.

U četvrtak (22.08.) počinje jubilarni 25. FEP (VIDEO)

Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Bačka Palanke, Real Knitting d.o.o. i UniCredit banke.

U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 25 godine približava pozorište i kulturu  mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona. Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo u oblasti kulture i ekologije. Uzimajući u obzir iskustvo i tradiciju, koji su osnovni pridevi naše organizacije, preuzimamo odgovornost za preispitivanje kulturne ponude našeg grada, u nedostatku adekvatnih institucija usmerenih ka rešavanju ovog problema. 

NAJAVA 25. FEP-a

Više informacija o programu na jubilarnom 25. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade možete pronaći na sajtu www.fep.org.rs,

kao i na fejsbuk stranici i instagram profilu festivala.  

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here