28. ФЕП ове недеље у Бачкој Паланци!

Бачкопаланачка публика, али и сви који дођу у нашу варош ове седмице, имаће прилику да погледају чак 10 представа у такмичарској селекцији, да се едукују кроз пропратни програм за младе и да учествују у креативним радионицама

495
Извор: ФЕП

БАЧКА ПАЛАНКА – Под слоганом „Кретање“, ове седмице, од четвртка 18. до недеље 21. августа, биће одржано 28. издање Фестивала еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци.


ФЕП ове године указује на неколико важних тема којима је заједничко кретање, а међу којима су избегличка криза, еколошка криза, путовање и покрет, и управо о свим овим тема говориће се ове седмице у нашој вароши, кроз богат, пажљиво селектован програм.

На 28. ФЕП-у у такмичаркој селекцији биће одиграно 10 представа, које су одабране међу више од 50 пристиглих пријава из читавог света. Упркос свим изазовима и ове године међународна селекција приказаће снагу и важност театра за децу и младе кроз представе МОГУЋНОСТ ЗАБАВЉАЊА КОД ПТИЦА / Битеф театар (Београд, Србија); ECHOES OF CELEBRATION (ОДЈЕЦИ СЛАВЉА) / Ikarus Stage Arts – Nordisk Teaterlaboratorium Odin Teatret( Holstebro, Данска); АГНЕСА И ХРАБРЕН / Међународни театарски фестивал Mess – Сцена Mess (Сарајево, Босна и Херцеговина); АСТРОНАУТИ / Умјетничка организација Shooma (Бјеловар, Хрватска); ЦРНО ЈАГЊЕ / Прво приградско позориште – Пулс театар (Лазаревац, Србија); БАЈА БУФ / VRUM performing arts collective (Беч, Аустрија) и Шпанцирфест / Парк креативе (Загреб, Хрватска); I CYRANO I DJEVOJČICA / копродукција Театра Poco Loco (Загреб, Хрватска) и Хрватског народног казалишта Ивана пл. Зајца (Ријека, Хрватска); ДИВЉОЖДЕР / Народно позориште Тоша Јовановић (Зрењанин, Србија); GIANTS_PLASTIC LENDSCAPES (ДИВОВИ_ПЛАСТИЧНИ ПЕЈЗАЖИ) / Одпрти предали, Завод за слободне интердисциплинарне процесе (Крањ, Словенија), Хиша отрок ин уметности и Завод Царница (Лаyерјева хиша) (Љубљана, Словенија); ТИХИ ДЕЧАК / Позориште за децу (Крагујевац, Србија).

Стручни жири у саставу Јована Ракић, кореографкиња и плесна педагошкиња, Душко Мазалица, глумац и уметнички директор Дјечијег позоришта Републике Српске и Маша Аврамовић, педагошкиња и активисткиња за дечија права, донеће одлуку којој представи ће припасти награда ДОБРО ДРВО. Заседаће и дечији жири који ће одлучити која је представа најближа деци, а биће додељене и појединачне награде по одлуци стручног жирија.

Да бисте обезбедили карту за Фестивал и ове године је потребно да рециклирате или донирате, те у замену за рециклажни материјал (стаклене флаше, ПЕТ амбалажу, лименке или чепове) да преузмете карте за представе. Сав приход од рециклаже биће уплаћен у хуманитарне сврхе нашим суграђанима Ленки Жутковић и Јовин Миленку.

Осим деце, и млада публика имаће прилику да шири своје видике кроз пратеће садржаје као што је ТРИБИНА о кретању деце у миграцијама, ратовима и другим кризним ситуацијама или пројекција филма „Повезивање тачкица“ о менталном здрављу младих. У исто време готово сви узрасти и ове године моћи ће да учествују у више од 10 креативно-едукативних радионица на теме екологије, позоришта, невербалне комуникације, светлосног загађења, климатских промена, али и сценографије и костимографије.

Традиционално, вечерњи сати биће употпуњени музичким програмом, па ће прво фестивалско вече увеличати предводници алтернативне рок сцене група Репетитор, а локалну подршку пружиће им добро познати бачкопаланачки састав Santos Brothers.. Музички програм другог и трећег ФЕП-овског дана организован је у сарадњи са Blues & Jazz Фестом и КЦ Фестом.

И ове године организатори се труде да четири дана ФЕП-а читава породица заједно проведе време у природи, те је тако, осим добро познате Градског биоскопа, локација ФЕП-а ове године баш у природи, на обали Дунава, у Florida Resort-у. Како би наши суграђани што лакше стигли на Фестивал, у сарадњи са Гранд Гроуп сваког фестивалског дана возиће ФЕП-ов бус од града до Флориде и назад, како би сви посетиоци кренули и стигли на време!

Сатницу и ред вожње преузмите на www.fep.org.rs

28. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе подржан је од стране Швајцарске владе, у оквиру пројекта „Култура за демократију“, који спороводи Хартефакт фонд. ФЕП су подржали и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и Општина Бачка Паланка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here