Фестивал еколошког позоришта за децу и младе отворио конкурс

Тема 29. издања Фестивала еколошког позоришта за децу и младе је "На литици"

БАЧКА ПАЛАНКА – Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) расписао је конкурс за учешће на 29. Фестивалу који ће бити одржан од 24. до 27. августа 2023. године у Бачкој Паланци.


Тема 29. издања Фестивала еколошког позоришта за децу и младе је „На литици“.

Зашто „На литици“?

„Уметници који се баве извођачким уметностима за децу и младе, поготову они који стварају ван главних центара моћи стварају, у невидљивим просторима омеђеним границама, забранама, рестрикцијама, одбијеницама. Осећају се као да су дотерани до краја, као да стоје на литици која симболично представља њихов успех и амбиције али и немогућност пружања следећег корака. Хајде да причамо о томе, да дамо простора онима који га најмање имају, а највише заслужују. ФЕП ће своје 29. издање посветити истраживачким формама, храбрим темама и храбрим људима, јер Фестивал еколошког позоришта за децу и младе после 28 година борбе за постојање најбоље зна како је стварати на маргини. Видимо се на литици, иза ње је или велико пространство или ништа“, поручује организација Фестивала еколошког позоришта за децу и младе.

Више детаља о овогодишњој теми ФЕП-а можете да прочитате у оквиру конкурса на сајту фестивала.

Основни критеријум за селекцију представа које ће учествовати на Фестивалу је њихов уметнички квалитет, усклађеност са овогодишњим приоритетима селекције као и финансијска и техничка могућност Фестивала.

ОВДЕ можете прочитати више о техничким спецификацијама сцена у Бачкој Паланци.

Представе које испуњавају услове учешћа:

  • Намењене су деци и младима;
  • Изводе их професионалци;
  • Изражавају се било којим видом позоришног стваралаштва за децу (луткарске представе, игране представе, кореодраме, позориште сенки, мјузикл, вербалне, невербалне, театар објеката…)

Представе које ће имати приоритет:

  • Представе које се баве темом екологије, менталног здравља деце и младих, права деце и младих, односа према другим и другачијим;
  • Представе које испитују форме као што су интерактивно позориште, партиципативно, хибридно, имерзивно, амбијентално, дигитално…;
  • Представе које се служе савременим технологијама, театром објеката, одрживим материјалима или се изводе у природи;
  • Представе које истражују на пољу екологије процеса и раде на трагу зелене трансформације у позоришту;
  • Камерне представе и представе мањих форми.

Одабране представе такмичиће се за награду „Добро дрво“ у три категорије – награда стручног жирија, награда дечијег жирија и награда публике.

Пријаве је могуће послати до 5. фебруара 2023. године, а о прелиминарним резултатима селекције учесници који су прошли селекцију биће обавештени електронским путем најкасније до 28. фебруара.

О квалитету представа које улазе у такмичарску селекцију 29. ФЕП одлучује Уметнички одбор Фестивала. Коначни резултати биће објављени на сајту Фестивала најкасније до 1. јула 2023. године.

29 година ФЕП-а

У граду без позоришта, ФЕП је једина организација која већ 29 година приближава позориште и културу младим Бачкопаланчанима, подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву.

У своје активности укључује велики број младих и деце из Бачке Паланке, околних места, али и региона.

ФЕП је добитник многих награда у области културе и екологије и један је од оснивача регионалне платформе за афирмацију позоришта за децу и младе „Од малих ног(у)“.

У претходне две године, ФЕП је за свој рад добио други по реду „Зелени лист“ за едукацију о екологији путем уметности, две Октобарске награде Општине Бачка Паланка, као и признање од Аситежа Србија за 25 година рада и постојања.

Више информација о Фестивалу можете пронаћи на сајту www.феп.орг.рс, као и на фејсбук страници и инстаграм профилу фестивала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here