Да ли сте пробали бели лук црне боје?

Да ли сте чули за "црни бели лук" и да ли сте били у прилици да га пробате? 

Фото: Getty images

Бели лук је вероватно омиљени зачин свих гурмана, јелима пружа сјајан укус, те је свакодневно на трпезама без обзира на интензиван, прилично јак мирис.


Бројна су његова лековита антигљивична, антибактеријска и антиоксидативна својства, те се од давнина користи не само као храна, већ и као лек. Научници тврде да садржи више од 400 различитих активних састојака, обилује витаиминима и минералима, ту су аминокиселине, ензими, биљне масти и влакна, али и гвожђе, калијум, јод, селен, фосфор, сумпор, калцијум и етерична уља те није случајно што су га много пре проналаска антибиотика разни народи користили у исхрани, али и као лек.

Судећи по нашем народном веровању бели лук је лек за све па се и дан данас у многим домаћинствима користи као превентива, те му се придаје велика важност и поверење у његова многострука лековита својства.

Не ствара непријатан задах

О њему се углавном све зна, а да ли сте икад помислили да ли од овог поврћа може да постоји нешто још боље и делотворније у борби са високим притиском, упалама инфекцијама? Најновији гурманлук у свету али и код нас је бели лук црне боје, црних ченова за који се тврди да је здравији од свежег белог. Интересантно да је мало ко чуо за овај производ, а још мање је оних који су га пробали.

Бели лук црне боје се од 1999. године користи у Азији, а за њега су се заинтересовали и професионални амерички кувари, али и сви они који воле да пробају нове укусе и експериментишу у кухињи. Они који знају и поштују његова позитивна својства сада га могу јести колико хоће јер ферментисани не ствара непријатан задах.

Црни ченови добијају се процесом ферментације

Има га и код нас, а о начину припреме овог изузетно здравог деликатеса за „Агроклуб“ причао је Предраг Богатинчевић из Панчева који у Банатском Новом Селу има регистровано газдинство и од 2020. године припрема бели лук црне боје.

„Ми смо сами осмислили својеврсну комору за процес ферментације у коју може да стане око 40 килограма. Главице белог лука се ређају и у условима контролисане температуре која може да се креће од 60 до 80 степени Целзијуса, и влажности ваздуха у временском периоду и до 30 дана долази до процеса ферментације. Резултат је видљив, главица је браон боје, а унутра је чен црн“ рекао нам је саговорник објашњавајући да ферментисани бели губи јак, за многе непријатан мирис, али има неколико пута увећана лековита својства.

Богатији минералима и витаминима

Саговорник „Агроклуба“ каже да је овај производ веома пријатног и занимљивог укуса и сваки пут када се припрема нова количина укус је различит и може бити слађи, киселкастији, горчи. А то управо зависи од самог лука, температуре, влажности ваздуха. Његова јединствена боја, укус и текстура стварају се без икаквих адитива.

„Треба напоменути да ферментисани бели лук има знатно више активних састојака, само без непријатних мириса, богат је амино киселинама и има пет до десет пута већи садржај антиоксиданата у поређењу са свежим белим, а не изазива тегобе код особа са гастритисом“, каже Богатинчевић и напомиње да је овај производ представљао на неколико манифестација, да га радују позитивни коментари и радозналост посетилаца који су се распитивали да ли као такав расте у земљи, како се припрема и како може да се користи.

Даље каже да је понуда црног белог лука код нас мала, свега два-три произвођача, а било би много боље да је конкуренција јача, да је црних ченова много више и да се тако уврсти у свакодневну исхрану, да се грицкају ченови, користе у слатама, са сиром, месом…

„Нама је ово хоби, имамо других обавеза па немамо могућности да у овом послу идемо брже, ово је наша породична прича и спремни смо да идемо корак по корак и да у наредном периоду осмислимо интересантне варијације као што је за почетак паста од ченова ферментисаног лука“ рекао је на крају саговорник портала „Агроклуб“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here