Na obzore 28. DIDA

Podľa stanovených pravidiel, že tento divadelný sviatok prebieha v posledný marcový a prvý aprílový víkend, tentoraz to bude počas víkendových dní od 24. marca do 2. apríla

Фото: Hlas ľudu

Správna rada Ochotníckeho divadla Janka Čemana a Organizačný výbor festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov posielajú do verejnosti správu, že majú za sebou prvé kroky v príprave 28. ročníka tohto vyprofilovaného divadelného podujatia.


Podľa stanovených pravidiel, že tento divadelný sviatok prebieha v posledný marcový a prvý aprílový víkend, tentoraz to bude počas víkendových dní od 24. marca do 2. apríla.

Festival DIDA je súťaž ochotníckych divadiel, divadelných sekcií kultúrno-umeleckých spolkov, divadelných skupín a jednotlivcov, ktorí majú inscenovanú predlohu dolnozemského autora. Právo účasti na festivale DIDA majú všetky inscenácie predlôh slovenských a neslovenských dolnozemských autorov, ak priamo alebo nepriamo hovoria o živote Slovákov na Dolnej zemi. A podľa pravidiel môžu sa do repertoáru festivalu dostať aj inscenácie slovenských autorov v širšom slova zmysle, pričom však vystupujú iba v súťaži o Cenu Jána Kmeťka za najúspešnejšie predstavenie, ktoré bude reprezentovať festival DIDA na festivale Palárikova Raková v Čadci, v Slovenskej republike. Osobitne sú vítané nové divadelné predlohy, čo bolo jedným z cieľov vzniku tohto podujatia.

Viac o festivale, o cenách pre najlepších jednotlivcov a divadelné kolektívy, ako aj pravidlách festivalu sa dozviete na stránke Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.

Vyplnené prihlášky treba zaslať najneskoršie do 4. marca 2023 na adresu: OD Janka Čemana, Pivnica, Vojvodinská 25, 21 469 Pivnica a na e- mail: [email protected].

Organizátori pripomínajú, že s prihláškou treba záväzne zaslať fotografiu z prihláseného predstavenia, ktorá bude uverejnená v bulletine, a plagát (jpg alebo pdf formát, veľkosť A3 a rezolúcia 300 dpi), ktorý organizátori vytlačia a zaradia do pravidelnej výstavy plagátov účinkujúcich predstavení. A ak sa v ústrety festivalu v tom-ktorom spolku spracúva nový text dolnozemského autora, treba ho do Pivnice poslať v štyroch exemplároch pre členov posudzovacej komisie.

Času ešte dosť, ale pripomíname divadelným nadšencom v našich spolkoch, aby im neunikol marcový termín na prihlášku do Pivnice na prvý tohtoročný sviatok divadelného umenia.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here