Вучић изнео план од десет тачака о политици у наредном периоду

Седница Скупштине о Косову и Метохији

Фото: РТС

У току је посебна седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду Извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара. Седници присуствује и председник Александар Вучић који је изнео план од десет тачака о политици Србије у наредном периоду. Говорио је и о тзв. француско-немачкој иницијативи, а као посебно тешку истакао тачку 4 и то други став у којем се наводи да се „Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“.


Јахја Ферхатовић: Ретко ко би хтео да буде у ципелама председника Вучића

Посланик Странке правде и помирења Јахја Ферхатовић рекао је у Скупштини да би ретко ко хтео данас да буде у „ципелама председника Вучића“ с обзиом на одговорност коју носи поводом питања Косова и Метохије.

„Мора се сести за преговарачки сто. Зато ћемо ми подржати извештај који води ка миру и просперитету земље“, рекао је Ферхатовић.

План од десет тачака

Председник Вучић изнео је 10 тачака о политици Србије у наредном периоду:

Тачка 1: Наша политика биће да готово на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако животи и имовина људи не буду угрожени, јер мир и стабилност нису парола, то је нешто што доноси живот у Србију, што омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа.

Тачка 2: Упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа и њихово организовање на КиМ, уз подршку Србије коју нико не сме да спречи.

Тачка 3: Безбедност за Србе на КиМ, да нико не брине када дете пошаље у школу, зато што носи српско име и презиме.

Тачка 4: Бољи живот за наш народ на КиМ.

Тачка 5: Да се разговора и преговора о свим темама које се тичу свих кључних питања о сарадњи Срба и Албанаца до разговора како и на који начин да буду заступљени у било којим телима.

Тачка 6: Очување наших виталних државних и националних интереса, очување нашег самосталног одлучивања, да нам се нико не меша, да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву или Брисел, да се одлуке доносе само у Србији, уз поштовање Устава Србије.

Тачка 7: Наш животни интерес је да останемо на европском путу зато што европски пут значи инвестиције и стандард, плате и пензије.

Тачка 8: Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ. Развој здравства нам је потребан у које морамо више да улажемо.

Тачка 9: Наставак разговора, не прекидамо разговоре, јер бисмо били потпуно изоловани, нико са нама не би разговарао, а сами не можемо да функционишете у савременом свету.

Тачка 10: Упркос свим кризама плате ће расти, стићи ћемо неке земље ЕУ, а то ће враћати људе у Србију.

О француско-немачком плану: 90 одсто онога што је изашло у јавност тачно

Говорећи о тзв. француско-немачком плану, Вучић каже да је 90 одсто онога што је изашло у јавност тачно.

Наводи и да су тај план у јавност пустили „неки из међународне заједнице који су то желели“.

Посебно је истакао тачку 4 и то други став у којем се наводи да се „Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“.

„Противили се или не противили Савету Европе у тренутку када они одлуче, имаће већину. Противили се или не противили за НАТО, имаће већину. Противили се или не противили за Европску унију, то је њихова одлука“, рекао је Вучић.

„Од избијања сукоба у Украјини општа политичка офанзива Приштине“

Председник Вучић изјавио је да од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини 24. фебруара 2022. постоји општа политичка офанзивна Приштине заједно са делом западних савезника за промену стања на терену.

„Од обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све да ће омогућити нашем народу да учествују на изборима, а онда од противљења Куртија да тако нешто учини. Мислили су да ће тиме утицати на изборе у Србији. Наравно да су Срби гутали кнедле знајући да им се ускраћују основна права од којих им зависи цивилизован живот. Онда су кренуле горе ствари“, указује Вучић.

Вучић: Нећу ништа да сакријем, од одговорности никад нисам бежао

Председник Александар Вучић поручио је, на почетку седнице Народне скупштине на којој се расправља о Косову и Метохији, да ће данас указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе, као и да неће ништа да сакрије.

Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом, ни на наш народ у целини, нити на било кога, од одговорности као председник Републике никада нисам бежао, наглашава Вучић.

„Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем. Дакле, нећу вам говорити о неким лепшим стварима из плана говорићу о оним најтежим и нагорим за Србију, зато што хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, да људи у Србији знају да ни њихов председник, ни њихова Влада, ни њихова Скупштина немају шта да крију од њих“, истакао је Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here