U svetu šoljica / Vo svete šálok

1543

Još kao deca smišljali smo neke svoje hobije i sakupljali razne stvari. U tom uzrastu često se dešavalo da smo nešto videli od nekoga, pa smo poželeli da radimo to isto. U odraslom dobu ovakav hobi sakupljanja ima drugačiju vrednost i smisao. Za nekoga to čak postane strast. Ana Šuster, rođena Belanji u svom sakupljanju šoljica našla je itekako smisla i radosti.

Sedamdesetpetogodišnja Pivničanka Ana je domaćica. Sa suprugom Mihalom živi već 56 godina. Njen prvi hobi bilo je cveće. Nažalost, kada serazbolela i kada su počela da je bole kolena više nije mogla da se posveti cveću. Nije mogla da u proleće iznese sve cveće napolje i opet u jesen da unosi unutra. Na kraju je morala da operiše kolena. Klupa na kojoj je do tada tokom zime bilo cveće ostala je prazna. Suprug nije dozvolio da se klupa iznese ni da se ofarba, bila je stara, ali za njega je imala posebnu vrednost. Ana je klupu prekrila krparom.

Nakon operacije, kada je imala bolove, Ana je morala da leži. Jednom prilikom se setila da na tavanu ima razne šoljice. Zamolila je decu da joj te šoljice donesu. Kada ih je oprala složila ih je na onu klupu, a onda, kada je ležala, gledala je u svoje šoljice i to joj je pričinjavalo radost. Od tada su joj deca i unuci sa svakog putovanja doneli poklon – šoljicu. Nakon petnaest godina, koliko se Ana bavi sakupljanjem, još uvek se obraduje svakoj novoj šoljici. Nije joj važno da li je veća ili manja, da li je u pitanju šoljica za kafu ili čaj, čak ni da li je oštećena. Ako na primer šoljica nema dršku, okrene je na drugu stranu.

Danas njena kolekcija broji oko 720 šoljica. Naravno, nisu sve na jednom mestu, Ana ih ima po celoj kući. U jednoj prostoriji ima svoj etno kutak i šoljice su tamo našle svoje mesto. Zanimljivo je da za sada nema dve iste šoljice. Kada želi malo da odmori, sedne kod svojih šoljica, uzme sprej za čišćenje, obriše ih i slaže, a ponekad napravi i drugi raspored.


Vo svete šálok

Ešte ako deti sme si vymýšľali nejaké svoje koníčky a zbierali všelijaké veci. V tom veku často vyzeralo aj tak, že sme videli od niekoho iného a chceli sme to robiť aj my. V dospelejšom veku takýto koníček zbierania má inú hodnotu a zmysel. Pre niekoho sa dokonca stane aj vášňou. Anna Šusterová, rod. Belániová, si vo svojom koníčku zbierania šálok ešte ako našla zmysel a radosť.

Sedemdesiatpäťročná Pivničanka Anna je domáca. S manželom Michalom sú spolu už 56 rokov. Jej prvou záľubou boli kvety. Bohužiaľ, ochorela, začali ju bolieť kolená a viac sa im nemohla venovať. Nevládala, lebo kvety bolo treba každoročne znášať dnu a na jar ich zase vynášať von. Dokonca kolená jej museli operovať. Lavička, na ktorej boli kvety v zime, zostala prázdna. Manžel nedovolil, aby ju vyniesla či ofarbila, lebo bola stará a pre neho mala zvlášnu hodnotu, tak na ňu prestrela handrovku.

Po operácich, ked´ mala bolesti a musela ležať, zišlo jej na um, že má na povale všelijaké šálky. Povedala deťom, aby jej ich zniesli. Dôkladne ich vyumývala a povykladala na tú lavičku a potom, ked´ ležala, mala radosť z pozerania sa na jej šálky. Odvtedy, hocikde jejdeti a vnúčatá cestovali, vedeli, že jej majú priniesť darček – šálku. Aj po pätnástich rokoch, koľko sa Anna venuje tomuto zberateľstvu, ešte stále má radosť z každej jednej novej šálky. Nezáleží jej, či je ona menšia alebo väčšia, či je to šálka na čaj alebo kávu, dokonca ani či je poškodená. Ak napríklad šálka nemá uško, otočí ju na druhú stranu.

Dnes jej kolekcia číta okolo 720 šálok. Samozrejme, že nie sú na jednom mieste, Anna ich má po celom dome. V gongu má svoj etno kútik a aj tam si šálky našli miesto. Zaujímavé je, že doteraz ešte nemá dve rovnaké šálky. Ked´ si chce trochu oddýchnúť, sadne si ku svojim šálkam, zoberie sprej na čistenie a utiera svoje šálky, ukladá ich, alebo im trochu zmení miesto.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here