Блокаде улица, играчи у хеликоптеру и журка за четири милиона људи

Буенос Ајрес дочекао шампионе

Фото: Canva

На почетку планираног осмочасовног пута улицама, репрезентативци су показивали трофеј освојен у Катару.


Аргентински фудбалери морали су у једном тренутку отворени аутобус на паради поводом освајања Мундијала и да наставе хеликоптером због гужве и милиона људи који су славили на улицама Буенос Ајреса.

На почетку планираног осмочасовног пута улицама, репрезентативци су показивали трофеј освојен у Катару.

Али како је време пролазило, ситуација на улицама је постајала хаотичнија, па су организатори морали да осмисле нови план.

„Није било могуће наставити копненим путем због експлозије радости“, написала је на Твитеру Габријела Ћерути, портпаролка председника Аргентине.

На снимцима на друштвеним мрежама виде се навијачи који се надвожњака покушавају да скоче на отворени аутобус на спрат на којем су били играчи.

На једном од снимака види се и како навијач пада са моста у покушају да скочи на аутобус.

Аргентинска влада прогласила је уторак за државни празник пошто су Лионел Меси и саиграчи после пенала победили Француску у финалу Мундијала у Катару.

Према локалним проценама, на улицама Буенос Ајреса нашло се око четири милиона људи.

„Аргентина је данас доживела једну од најнеобичнијих забава у историји. Било је много радости и захвалности током сати и сати узбудљивог испољавања заједништва“, додала је Ћерути.

Након што су у уторак у раним јутарњим сатима стигли кући из Катара, играчи су напустили тренинг центар Фудбалског савеза Аргентине (АФА) 25 километара од центра Буенос Ајреса.

Путовање је требало да се заврши код култног споменика Обелиск у престоници, где се стотине хиљада навијача окупило и створило забавну атмосферу током дана.

Али снаге безбедности нису дозволиле да аутобус настави до Трга републике на коме се налази Обелиск, пошто је на неким локацијама прослава постала хаотична.

„Морам да упутим хиљаду извињења у име свих шампионских играча. Ово је срамота“, написао је на Твитеру Чики Тапија, председник АФА.

С обзиром да је већина одушевљених навијача носила боје националног тима, право плаво-бело море се створило на Тргу републике.

Навијачи су носили транспаренте са ликом капитена Месија и покојног Дијега Марадоне, легенде аргентинског фудбала и човека који је предводио Гаучосе до титиле првака света 1986.

Многи навијачи су на улице изашли са инструментима, а било је и оних који су се пели по бандерама и крововима аутобуских стајалишта.

Бројни навијачи су се поређали дуж улица којима је пролазио аутобус, неки су моторима пратила играче, а било је и оних најхрабријих који су трчали иза возила.

„Ово је лудо, невероватно… То је најбоља ствар која може да вам се деси у животу“, рекао је 25-годишњи Матијас Гомез, један од окупљених.

„Огромна је радост видети све те срећне људе. Сви су заједно, држе се за руке, грле, љубе. Сви смо ми данас једно“.

Капитен Аргентине Лионел Меси, који је за многе освајањем Мундијала доказао да је најбољи фудбалер свих времена, седео је у средишту групе играча на горњем делу аутобуса.

Претходно је на Инстаграму објавио фотографију како се буди поред трофеја.

У Аргентини влада слављеничка атмосфера од недеља и победе над Француском после драматичног финала и пенала.

Гауочоси су тако први пут после 36 година освојили титулу Светског првака, а капитен Меси освојио је једини значајан трофеј који му је недостајао у каријери.

Он је у финалу дао два гола, а био је прецизан и у пенал серији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here