Финале Мундијала – Меси за вечност, Мбапе за историју

Ко ће освојити Светско првенство?

136
Фото: Принтскрин (YouTube/FIFA)

Аргентина или Француска постаће овог поподнева прваци света, а Килијан Мбапе или Лионел Меси исписаће историју фудбала. Ево шта треба да знате пред финале Светског првенства у Катару!


Након месец дана одличног фудбала, дошло је време да сазнамо ко ће бити нови освајач Светског првенства у Катару. На крају су остали само најбољи и данашњи меч Аргентине и Француске на стадиону „Лусаил“ од 16 часова – даће нам одговор на питање у чијем власништву ће наредне четири године бити „златни глобус“. Тешко је рећи ко га заслужује више, чак и ко је фаворит, па нам следи једно од вероватно најнеизвеснијих финала Мундијала…

Интересантно је да се и Француска и Аргентина боре за трећу титулу на првенствима света, с тим да су оне две које су освојили „триколори“ знатно свежије. Француска је била првак 1998. и 2018. године, док Аргентинци још од 1986. године и Дијега Марадоне чекају на трећу, пошто су прву освојили 1978. До сада су изгубили чак четири финала и надају се да ће црном низу доћи крај, док с друге стране Французи желе да постану једна од ретких репрезентација које су успеле да „одбране“ титулу, па ако је освоје овог поподнева – постаће први после пола века коме је то пошло за руком.

Све очи ће наравно бити упрте у Лионела Месија, најбољег играча овог Светског првенства, који има последњу прилику да подигне пехар за првака планете, чиме би по мишљењу многих дао и коначан одговор на питање – ко је најбољи фудбалер свих времена, пошто више нико не би имао шансу да му нађе „минус“ у биографији.

Меси је већ једном са Аргентином играо финале Светског првенства, али је Немачка после промашаја Гонзала Игуаина славила 1:0 у продужецима (погодак дао Марио Геце), а од тада је то морило најбољег играча „гаучоса“.

Чак се био и повукао из репрезентације због притисака јавности, да би се потом вратио и заиграо најбољи фудбал од када носи дрес Аргентине. У лето 2021. године освојио је Копа Америка са својом репрезентацијом и чини се да је хемија никад боља, многима као да је важније да Меси подигне пехар него да то буде Аргентина, па ношени том енергијом и умећем најбољег фудбалера свих времена – делују као озбиљнија репрезентација него иначе.

Ипак, Француска је више показала на Светском првенству, иако су обе екипе доживеле по пораз у групној фази. Аргентинце је на старту шокирала Саудијска Арабија, док су „триколори“ пред излазак из групе изгубили од Туниса…

Оно што брине обојицу тренера уочи меча су повреде. Неизвесно је да ли ће Анхел ди Марија бити спреман за меч са Француском, док са друге стране Дидије Дешан има проблеме са болесним играчима у одбрани (Упамекано), односно све чешће се прича о мањој повреди коју је доживео и Оливије Жиру. С обзиром на то да је Француска већ остала без Бенземе, Ернандеза и Нкункуа, још један такав ударац био би и превише за њих.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here