И 1 и 10: Дан после с Новаком Ђоковићем (ВИДЕО)

Не би Ноле био Ноле када би пропустио да се захвали навијачима

Фото: Getty Images/Кели Дефина

„Може и 0, па 1“, одговорио ми је уз смех Новак Ђоковић када су организатори турнира постављали бројеве током званичног шампионског фотографисања. Брзо Нолету ради мозак! Ја сам рекао да пазе да уместо 10 (Аустралијан опена) не буде 01, али Новак је очито свестан да од понедељка опет може и то јер – опет је број један.


Окупљање испред Краљевске ботаничке баште, једне од најлепших оаза Мелбурна, било је заказано за 13.15. Стигли смо пола сата раније, а ту су већ били верни Новакови навијачи. Њих четрдесетак – неиспавани, али раздрагани и срећни, спремни да нам позирају за фотографије и да запевају.

Лондон, Окланд, Панчево, Њу Делхи и још многи градови, сви са једним задатком: да још једном прославе са својим шампионом. Нажалост, на званични део нису могли, за разлику од неких претходних година, пошто је церемонија одржана испред Говернмент Хоусе, званичне резиденције гувернера Викторије. Увиђате иронију?

Штета, пошто су претходних година навијачи само допринели да атмосфера буде још лепша. Анабела, унука моје драге тета Живане – код које одседам већ пет година – много се растужила што не може да прође, али на капији су били неумољиви: само имена која су унапред одобрена и најављена.

Међутим, не би Ноле био Ноле када би пропустио да се захвали навијачима. И када је долазио и када је одлазио, изашао је из кола, фотографисао се, снимао, потписивао. И загрлио се са Анабелом, тако да је ствар исправљена!

„Желео бих да искористим прилику да се захвалим нашим људима који су дошли јуче у огромном броју, а били су и ван стадиона. Тек сам касније схватио колико их је било – када сам видео снимке – и желео бих да се извиним јер нисам успео да им свима посветим пажњу, дам потпис, сликам се. Знам да је било много деце која су дошла, очекујући да ће добити потпис, и жао ми је што нисам све постигао. Извињавам се. Дефинитивно, после оних сцена од јуче, закључио сам да никада нисам имао већу подршку. На њиховим крилима подршке сам успео да освојим овај трофеј“, рекао нам је Ноле после.

Нацртали смо се око 13.20, церемонија је требало да почне у 13.30, али знате већ да је Иванишевић рекао да Ноле зна да заборави сат. Није га сада баш затурио, двадесетак минута касније видели смо га како улази на званични пријем, а онда полако креће ка нама: беж бермуде, зелена мајица, трофеј у рукама и уморно-спокојни израз на лицу.

Обишао је круг и са трофејом се приближавао док смо ми шкљоцали и снимали. Једна госпођа – по свему судећи искусан фотограф – преузела је главну реч. Давала је задатке Новаку – три корака твоје удесно, ако можеш да седнеш, да подигнеш трофеј, стави трофеј на број један, наслони се итд. Наравно, све уз „молим те“ и шармантно, тако да је све било како треба.

„Допадају ми се твоји захтеви“, нашалио се Новак.

После десетак минута позирања за фотографе, Ђоковић се померио десетак корака удесно и ту је одговарао на новинарска питања.

Задњу ложу још није снимио и тек треба да види хоће ли ићи у Дубаи, за Београд ће тек за седам-осам дана, а открио нам је и да се тек око три ујутру вратио у смештај, после медијских обавеза и допинг контроле.

И добро, кад се све завршило, шта се мислило у кревет, сам са собом?

„Искрено, није било неке посебне мисли. Пред финале ми је било теже да заспим јер ту има доста мисли и различитих сценарија, а синоћ се у секунди десила транзиција у другу димензију“, насмејао се Новак.

Дао је неколико аутограма, то је неизбежно, попричао са једним старим познаником, завршио традиционални интервју који врши један од клинаца који у Аустралији тренира тенис, а онда сео у кола и отишао.

Наравно, не пре него што је изашао и снимио поздравни видео с навијачима.

Десета Аустралијан опен титула. Двадесет и други гренд слем трофеј. Прво место на свету.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here