Михајло Ивановић – Кваљарелин наследник

Млада нада Самдорије тренира у Новом Саду са првотимцима Војводине

Још под утиском свог дебија против Наполија у сениорском саставу славног италијанског клуба, у последњем првенственом колу, Ивановић се с поштовањем осврнуо на моменат у 87. минуту када му је место у саставу препустио славни италијански репрезентативац, капитен тима Фабио Кваљарела.


– Мени је у Ђенови било фантастично, све бих дао да останем тамо. Језик сам научио, сви су ме прихватили као свог, задовољан сам пријемом и улогом у Сампдоријином тиму који се такмичи у Примавери (играчи до 19 година). Дочекао сам и да заиграм у сениорском саставу што ми је поуздан знак шта о мени мисле у клубу, као и да на мене рачунају у будућности. Сада сам овде, одморио сам у кругу породице, стигао сам и до црногорског приморја неколико дана… У току су лекарски прегледи, сви резултати су одлични. Сампдорија је дозволила да тренирам са Војводином, тако да почињем одмах јер Војводина управо почиње припреме за наредну сезону. Наравно, ако ме приме у друштво – уз осмех је свој боравак у родном граду прокоментарисао Ивановић.

На два таса истих теразија разапет је сада новосадски тинејџер Михаило Ивановић, пред којим је блистава фудбалска каријера, али и одлука која не зависи само од њега и његове жеље „коме би се приволео царству“

Сампдорија се опростила од елите као последњепласирани тим са само три победе у 38 утакмица, Дејан Станковић поднесо је оставку на место тренера, а 40-годишњи капитен тима Кваљарела завршио је каријеру. У 722 клупска меча (Торино, Фиорентина, Јувентус, Асколи, Самдориа, Удинезе и Наполи) постигао је 235 голова, од тога у Сампдорији, у два мандата, на 276 утакмица, у листу стрелаца уписао се 102 пута. Додамо ли томе и 28 наступа у италијанској репрезентацији и учинак од девет голова добићемо профил фудбалера чија је вредност на фудбалској пијаци пре 15 година достизала 20 милиона евра. За свог наследника лично је одабрао дупло (и још две године приде) млађег Новосађанина.

– Велику ми је част Фабио указао на свом опроштају од активно играња – каже млади фудбалер. – Он каријеру завршава, а мени каријера тек почиње. Био сам срећан што сам дебитовао, а пресрећан што ме је легендарни играч промовисао у свог наследника. Тако се поклопило. Истог дана и мој велики фудбалски узор Ибрахимовић је завршио каријеру.

Састанак са Кртолицом

Чим је стигао у Нови Сад Ивановић је са најближима пребирао по нетом завршеној сезони у којој је остварио знатан део дечачких снова, јурцајући за лоптом на теренима ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, под стручним назором свог тадашњег учитеља Немање Нена Кртолице, који је у Ивановићу препознао вредност будуће фудбалске звезде, развијајући у њему особине квалитетног нападача и истинског спортсмена. Наравно, са Кртолицом се сусрео међу првима.

– Нено је јако добар човек, предобар – сведочи Ивановић. – Најпре је он добар човек, а потом и одличан тренер. С њим бих могао дане да проводим и на терену и изван њега. Пуно ме је научио док сам био у омладинској школи Војводине, следио сам његова упутства, баш као што и данас следим његове сугестије, када је реч о мом напредовању, без обзира у којој средини будем и за који клуб да наступим. За њега увек имам и увек ћу имати времена и за дружење и за разговор.

Док је Ивановић одмарао и уживао у домаћим специјалитетима бака Савине кухиње, председник ФК Војводина Драгољуб Збиљић, приликом потписивања уговора са Асмиром Кајевићем, нагласио је да му је жеља да Ивановића врати у окриље матичног клуба. На одговор о могућностима таквог следа догађаја нећемо да чекамо предуго. За десетак дана, прецизније 30. јуна, истиче уговор о позајмици Ивановића Сампдорији. Тим актом прецизирана је обавеза Италијана да на рачун Војводине уплате преостали део износа до милион евра, у осносу на петину суме уплаћене пре 11 месеци.

– Ништа још не знам – искрен је Ивановић. – Различите су опције у игри. Није у питању само моја жеља, постоји уговор између два клуба, који дефинише обавезе до 30. јуна. Шта ће бити и како ће се све завршити знаћемо за неколико дана. У Италији су правила јасна, када је реч о односима и обавезама на релацији клуб-играч. Сампдорија би, у складу са уговорм, требало да Војводини уплати преостали део новца. Међутим, пре тога клуб мора да испуни све финансијске обавезе према свима који су запослени у клубу. Не само према играчима, него и према запосленима у администрацији клуба, чуварима, спремачицама, буквално сва потраживања морају да буду испеглана и тек тада долази на ред то што је мени на првом месту.

Ивановић је у 30 утакмица Примавере 1 постигао шест голова и пет пута је асистирао саиграчима приликом постизања гола, да би у последњем колу Серије А дебитовао у сениорском тиму против Наполија. На основу статистичких података, али и утиска о његовом учинку у Примавери, како наводи сајт Сампнењс, управа Сампдорије је вољна да испуни све ставке уговора и да српског омладинског репрезентативца задржи у својим редовима. Први човек Новосађана, међутим, спреман је да Ивановићеву вредност и његову могућу улогу у шпицу новосадског напада претпостави заради која није за потцењивање. На два таса истих теразија разапет је сада новосадски тинејџер пред којим је блистава фудбалска каријера, али и одлука која не зависи само од њега и његове жеље „коме би се приволео царству“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here