КК Херцеговац – најлепша спортска прича у Србији ове године

Подаци говоре да је Гајдобра изнедрилa око четрдесетак репрезентативаца наше земље у разним спортовима.

Кошаркашки клуб Херцеговац из Гајдобре који игра Другу лигу, постао је највећи хит домаћег спорта у овој сезони пласманом у саму завршницу Купа Радивоја Кораћа.

У овом војвођанском селу са око 2000 становника, иначе потомака херцеговачких колониста, влада потпуна спортска еуфорија. Њихов кошаркашки клуб избацио је два позната КЛС-лигаша, Чачак 94 и ОКК Београд који је вероватно најперспективнији клуб првог ранга домаћег такмичења.

Подигли су пехар другог степена Купа Србије и заказали сусрет са Партизаном 15. фебруара, због чега Херцеговац проживљава своје историјске дане. Како процењују из клуба, утакмица са Партизаном, у Гајдобри ће се памтити барем 100 година.

Милош Пудар секретар клуба и како напомиње, још много тога, каже да се из Гајдобре пут Ниша спремају три аутобуса навијача, као и да је свих 320 требованих карата на које су имали право разграбљено одмах.

– Искрено нисмо ово очекивали, негде смо се надали, пошто имамо квалитетну екипу, али ипак смо добили клубове са много већим буџетима. Међутим, ми када играмо у Гајдобри, може свашта да се деси. ОКК Београд смо у обе утакмице победили у неизвесним завршницама, једну кошем у последњим секундама, другу на продужетке. Влада општа еуфорија у селу јер смо постигли успех на републичком нивоу и он је за нас историјски. Тренутно смо трећи у Другој лиги и једно место нас дели да следеће сезоне играмо КЛС. Ако се тамо пласирамо, бићемо први клуб са села коме је то пошло за руком у исторји наше земље – рекао је Пудар.

Није чудо што клуб из мале Гајдобре води успешне битке са онима из много већих средина. Како кажу житељи овог места, добри су у надметањима. Подаци говоре да је ово село изнедрило око четрдесетак репрезентативаца наше земље у разним спортовима.

Пудар на то додаје да имају и 38 доктора наука, „али правих са државних факултета“.

Гашење клуба, поновно оснивање и велики успех

Гајдобра има дугу кошаркашку традицију, још од оснивања клуба 1978. године Херцеговац се надметао десетак година у републичком рангу такмичења у старој Југославији, а домаће утакмице играо је у Бачкој Паланци.

Клуб је угашен 2001. године, како објашњава Пудар, генерални спонзор фабрика Синтелон, престала је да улаже у клуб, а мало су кумовале и политичке промене.

Изградњом хале у Гајдобри 2017. године, кренула је и иницијатива да се клуб поново оснује. Већ следеће, 2018. године председник и финасијер клуба постао је приватник Стојан Дангубић, а почетак је био на дну, тачније „бетон“ лиги.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here