Успеси Бачкопаланчана на Олимпијским играма

Бачка Паланка је изнедрила велике спортске асове који су имали шта да кажу и на Олимпијским играма.

Традиција постизања успеха Бачкопаланчана на Олимпијским играма потиче из 1984. године и олимпијаде у Лос Анђелесу која је за тадашњу Југославију била Олимпијада са рекордним бројем освојених медаља.


1) Златна медаља – Здравко Рађеновић – Рукомет – Лос Анђелес (1984)

Велику пажњу тадашње југословенске јавности имали су рукометаши који су освојили златну медаљу победивши у финалу Западну Немачку резултатом 18:17. У репрезентацији Југославије је наступао и рукометни ас, Бачкопаланчанин Здравко Рађеновић. 

2) Сребрна медаља – Милан Јанић – Кајак – Лос Анђелес (1984)

У време развоја кајака и кануа на овим просторима појавио се младић који је засенио својим талентом и упорношћу. То је и највећи Бачкопаланачки спортски ас, Милан Јанић. На Олимпијади у Лос Анђелесу је наступио у две дисциплине (К1-1000 и К1-500). Финалну трку ма 1000 метара је извеслао у времену од 2:48,87 минута и освојио друго место и сребрну медаљу. Ова олимпијска медаља је била најваћи замајац развоја кајакашког спорта у Бачкој Паланци. У К1- на 500 метара Милан је освојио девето место у финалу.

3) Шест олимпијских медаља Наташе Јанић освојених за Мађарску

Дуго се чекало да се неко од Бачкопаланчана попне на победничко постоље на Олимпијским играма. То је учинила Наташа Јанић ћерка прослављеног Милана Јанића, освојивши чак 6 медаља, али за Мађарску. Након несрећне очеве смрти 2003. године Наташа у трци за егзистенцијом одлази из Бачке Паланке у Мађарску и тамо је наставила своју спортску каријеру.

2004. учествује на Олимпијским играма у Атини где осваја две златне медаље у дисциплинама К1 500 м и К2 500 м, али овај пут као репрезентативка Мађарске. На Олимпијским играма 2008. у Пекингу је освојила злато у дисциплини К2 500м и сребро у К4 500м, а у Лондону 2012. године сребрну медаљу у К2 500 м и бронзану.

4) Сребрна медаља – Миленко Зорић – кајак – Рио де Жанеиро (2016)

Бачкопаланчанин Миленко Зорић је са Марком Томићевићем у дисциплини К2 1.000 на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојио титулу Олимпијског вицешампиона. Занимљиво је да су они донели нашем кајакашком спорту прву олимпијску медаљу после 32 године, тачније после медаље коју је освојио управо Бачкопаланчанин Милан Јанић у Лос Анђелесу.

1 коментар

  1. „Након несрећне очеве смрти 2003. године Наташа у трци за егзистенцијом одлази из Бачке Паланке у Мађарску и тамо је наставила своју спортску каријеру.“ – koliko je meni poznato, ovaj navod je netačan. Natašu je u Mađarsku oterao Olimpijski komitet Srbije (tada je na čelu MOK-a bio Dragan Kićanović) pre prerane smrti Natašinog oca Milana. Priča je zaista vrlo interesantna, te pozivam redakciju da istraži i objavi istinu o ovome…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here