Zbog novog nameta poskupljuju struja, gorivo i gas

1339

Nova naknada za izolaciju zgrada od avgusta će uticati na povećanje računa za struju, gorivo i gas, pa će gas biti skuplji za 0,15 dinara po kubiku, struja 0,015 dinara po kilovat-satu, a očekuje se i poskupljenje goriva za 0,15 dinara po litru.


Kako piše „Politika“, preduzeće „Srbijagas“ obavestilo je potrošače da im sa julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unapređenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, koja će se usklađivati jednom godišnje, a novac, koji će ići direktno u budžet države, biće iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u grejne kotlove.

Navodi se da je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da ovaj namet plaćaju i svi koji troše struju, pa će tako julski računi za struju biti uvećani za 0,015 dinara po kilovat-satu električne energije, a povećanju energetske efikasnosti moraće da doprinesu i vozači tako što će na svaki litar benzina, dizela ili auto-gasa plaćati naknadu od 0,15 dinara. Dodaje se da će naknadu od 0,15 dinara plaćati i potrošači lož-ulja.

[wonderplugin_slider id=10]

 

„Politika“ ocenjuje da bi sve ovo možda i bilo u redu da je zakonadavac objasnio kakve veze imaju benzin i dizel, pogotovo auto-gas kao alternativno gorivo s energetskom efikasnošću.

„Ali, očigledno da je državi potrebno da popuni budžet i to je najlakše da se uradi preko ‘luksuzne robe’ kakvi su derivati“, piše list.

[wonderplugin_slider id=170]

Uvođenjem naknade za energetsku efikasnost vozači u Srbiji će plaćati pet naknadi kroz cenu goriva. Pored akcize, plaćaju naknadu za formiranje i održavanje obaveznih rezervi od 2,6 dinara po litru, naknadu za markiranje od 0,26 i naknadu za monitoring kvaliteta goriva od 0,09 dinara, što sve ulazi u osnovicu za plaćanje PDV-a od 20 odsto. S tim što poslednje dve naknade, za markiranje i kontrolu kvaliteta, idu jednoj privatnoj stranoj kompaniji, a ne Republici Srbiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here