Када је време да дете први пут посети стоматолога?

Блог: Здравље и хигијена зуба

Прва посета стоматологу препоручује се у периоду између трећег и деветог месеца одојчета. Тај је период важан за процену могућих ортодонских аномалија и обуку родитеља о правилном одржавању хигијене уста и зуба код деце.


Са навршене две године дете има све зубе, довољно је зрело и комуникација је на нивоу да се са њим може сарађивати, спремно је да се обучи и оспособи да води
рачуна о хигијени зуба.
У овом периоду од изузетне је важности добра припрема детета од стране родитеља на ново искуство – средину, мирисе и звукове. Изузетно је важно да дете долази припремљено у ординацију, да зна из приче родитеља шта је посао стоматолога, и да је свесно да је лекар ту да помогне а не да га повреди.

Сарадња стоматолога са родитељем, односно са дететом је пресудна за позитивно ново искуство.

Најчешће обољење код деце у најмлађем узрасту је каријес раног детињства или циркуларни каријес. Он је последица честих ноћних оброка, давање (посебно ноћу) заслађених напитака – воде, чаја, сокова.
Овај каријес се карактеристично препознаје по оштећењима на предњим зубима детета, јер ове површине највише долазе у додир са залађеним напицима,те ови зуби брзо слабе и пуцају.
Како бисмо превенирали настанак каријес изузетно је важно уоброчити дете. Наиме, период између оброка битан је за враћање ПХ вредности у нормалу. Грицкање између главних оброка, свако мало, спречава регулисање природне ПХ вредности у устима.
Употреба флашице, варалица и сисања прста након друге године су узроци настанка каснијих ортодонтских проблема, те је важно да дете има редовне контроле код стоматолога како би се на време уочили могући проблеми који настају због ових лоших навика.
Да закључимо, редовно прање зуба и одржавање оралне хигијене, употреба адекватне четкице и пасте са флуором, правилна исхрана и редовне стоматолошке контроле – предуслови су за здраве и јаке зубе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here