Поправљање млечних зуба – да ли треба радити и кад?

Блог: Здравље и хигијена зуба

Каријес се може јавити одмах након ницања млечних зуба. Што се дете пре упозна са стоматологом, то ћете га лакше навићи да је одлазак код зубара рутина, а не нешто што је болано и страшно.


Својим примером дете треба да усмерите да стоматолога прихвати као пријатеља, а да му одлазак у зубну ординацију буде пријатан. Самим тим поправка зуба неће детету пасти као нешто сташно.

Многи родитељи су мишљења да млечни зуби нису толико битни пошто ће се свакако сменити сталним, али то није правилан став. Млечне зубе треба неговати и продужити њихов век у устима колико год је могуће. Последњи млечни зуб смењује се сталним негде око дванаесте године живота. С обзиром да тај период није мали, у дететовом инетересу да му зуби што дуже буду здрави.

Foto: Pixabay

Уколико каријес превише унапредује, и разори зубно ткиво толико да дете има сталне упале и болове може се доћи до преране екстракције зуба. Вађење млечних зуба пре времена за смену са сталним зубима може довести до смањивања или повећања простора између зуба. То даље понекад онемогућава сталне зубе да заузму правилан положај при ницању. Зато кажемо да су млечни зуби такозвани „чувари простора у устима детета“, и треба их одржавати и поправљати како би били у устима детета до смене са сталним зубом.

Како изабрати прву дечију четкицу за зубе и пасту

Када причамо и прању зуба код деце, најважније је да у почетку, док дете не научу само да држи четкицу, треба ви да му перете зубиће. Како се буде осамостаљивало, тако ће и ту радњу почети само да обавља. Важно је да усвоји здраве навике посматрајући родитеље који перу зубе свако вече и јутро, и самим тим ће и дете пожелети да то ради само. Неко време би требало да га надзирете док пере зубиће,
јер деца улгавном у почетку грицкају четкицу и „сисају“ пасте које имају лепе укусе.
Деца углавном бирају четкице према изгледу и дизајну омиљеног цртаног лика, а посао родитеља је да води рачуна о томе да глава четкице буде мала, тако да се може прилагодити малим дечијим устима, и да влакна четкице буду мекана, како се дете при прању зуба не би повређивало.

Најважније је да одаберете дечју пасту за зубе која је одобрена и препоручена од стране удружења стоматолога. Осим тога водите рачуна да се пасте са флуором могу користи тек када дете напуни две године. До тог узраста свом бепцу можете чистити зубиће водом и четкицом са меканим чекињама.

Фото: Getty images

Наравно, ако дете зна да испљуне, пасте за зубе се могу увести и раније. Довољно је да се истисне паста величине зрна грашка како би се цела уста лепо опрала. Уколко дете и прогута пасту за зубе, не паничите! Дечије пасте имају састав који је прилагођен, и количина флуора у тим пастама је нижа него код пасти за зубе за одрасле.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here