Da domaći bude zabavan

Kako da domaći postane obaveza dece, a ne roditelja?

938

Motivacija je najvažnija!

Postoje deca koja vole školu i uživaju u domaćim zadacima, ali su, nažalost roditelja, znatno brojnija ona druga kojoj je sve zanimljivije od učenja. Da biste ih motivisali da na početku školske godine prionu na domaći zadatak, stručnjaci preporučuju da vašim školarcima obezbedite sledeće.

Zanimljiv radni prostor – Kao i odrasli, i deca su produktivnija kad rade u zanimljivom i kreativnom okruženju, pa im dozvolite da sama urede svoj prostor. Neka deca, posebno starija vole da rade domaći na trpezarijskom stolu, pa im izađite u susret uz napomenu da je njihova obaveza da taj prostor čine urednim i da nauče da sklanjaju knjige kad dođe vreme za obedovanje.

Nagrade – Sistem nagrada veoma je važan i treba ga ustanoviti od najranijeg detinjstva. Uspostavite neki sistem, pa kad je reč o deci u nižim razredima, dogovorite se da će za svaki obavljen zadatak dobiti zvezdicu. Nekoliko zvezdica, na primer, pet, znači da mogu da izaberu neku nagradu, odlazak u bioskop ili na sladoled. Ne preterujte sa nagradama da ne biste navikli dete da uči samo da bi dobilo nešto.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Radna atmosfera – Često detetu može biti teško da se koncentriše na rad ako svi oko njega uživaju. Zato dok ono radi svoj zadatak, ne gledajte serije, ostavite telefon po strani i posvetite se svojim obavezama – plaćanju računa, odgovaranju na mejlove, planiranju vikenda…

Vrlo česta, iako dobronamerna, greška roditelja je konstantno ispravljanje, prigovaranje detetu i deljenje saveta na svakom koraku. To ometa komunikaciju na svim poljima, deca se uče da ne mogu sama rešiti problem, da to za njega/nju čine mama i tata i da je najbolje ako samo poslušaju što im je rečeno.

Važno je ne razviti, ili barem na vreme zameniti loše navike kritikovanja, prigovaranja, pretnje… Umesto toga dete je potrebno podržavati, ohrabrivati, poštovati i verovati u njegove sposobnosti da će savladati probleme i uspeti u onom što želi.

Više razumevanja u razgovoru, tolerancija za greške, usmerenost na dete, a ne na svoja osećanja – važni su za detetovu motivaciju za dalji rad.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here