Флуорографисано 37.605 грађана

Времеплов „Недељне новине“ број 163. од 18. фебруара 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 163 од 18. фебруара 1968. године.


Проба са ментом

Руководилац радне групе за производњу и прераду погона „Кооперативе“ Самко Газик, упознао нас је са намерама да се и на подручју нашег атара експериментише са сејањем менте, лековите биљке за коју је веома заинтересовано страно тржиште и за коју плаћа четири западнонемачке марке по килограму. У атару је „Кооператива“ закупила шест хектара земље на којој ће се посејати нана. Експерименат са овом биљком вршиће се и на јошслабијем земљишту, на пашњацима Шумског газдинства у атару Нове Паланке.

Прва новоградња у Товаришеву

На проширеном састанкуСавета месне заједнице који је недавно одржан у Товаришеву донета је одлука да се приступи изградњи прве новоградње у селу… Наиме, нарасле потребе села условиле су да село има савременију пошту, трговину и просторије за ДВД. Сем тога, ОШ „Милета Протић“ и ЗЗ решиле су да обједине средства за изградњу станова.
– На тај начин мислимо да ће нас изградња знатно јефтиније коштати – рекао нам је председник Савета месне заједнице Стеван Божин.
Школа, земљорадничка задруга и пошта већ су дали свој пристанак за учествовање са средствима…
– Ми смо до сада у селу били веома задовољни радом трговинског предузећа „Подунавље“ – рекао нам је даље Стеван Божин. – Међутим, уколико они нежеле да учествују у изградњи, понудићемо то неком другом трговинском предузећу које не мора бити са територије наше комуне. Интересовање већ постоји…

Флуорографисано 37.605 грађана

На последњој седници Савета за здравље и социјалну политику Скупштине општине расправљало се о недавном флуорографисању грађана. Укупно са територије наше комуне флуорографисано је 37.605 грађана. Неоправдано је изостало 1.377 грађана, а 1.570 имало је оправдање. Међутим, и поред овако великог броја изосталих, директор Антитуберкулозног диспанзера примаријус др Завиша Завишић истакао је да је проценат флуорографисаних бољи него у осталим комунама. Грађане о резултатима флуорографисања обавестиће Антитуберкулозни диспанзер. И то само оне код којих је флуорографисањем откривена болест.

Десетогодишњи уговор о испоруци

Директор ПИК–а Будућност Тодор Петрић каже за Недељне новине да је жеља Централне млекаре у Новом Саду да са ПИК „Будућност“ склопи нови десетогодишњи уговор о преузимању млека са економије број 1.
– Ми смо заинтересовани за овакав аранжман – истакао је Тодор Петрић – јер са новосадском млекаром послујемо већ десет година. Зато смо и дали овој млекари кредит од 15 милиона старих динара да би набавили нову опрему. На економији се сада производи само првокласно млеко, а расхладни уређаји набављени у Аустрији омогућују да се млеко само један пут дневно транспортује у НовиСад. До сада је слато млеко посебно јутарње, а посебно вечерње муже. Модерни уређаји допринели су
да се знатно побољша квалитет млека, тако да све количине сада доспевају у прву класу…

Скела поново ради

После двомесечног ремонта у новосадском бродоградилишту поново је прорадила скела која је саобраћала између Бачке Паланке и Илока. За све време док се скела „Медвед“ налазила на ремонту превоз путника преко Дунава вршен је једним моторним чамцем што је знатно утицало на финансијски ефекат Дунавпревоза у чијем се власништву налази скела. Поред тога што је за оправку скеле плаћено 120 хиљада нових динара, у Дунавпревозу истичу да је ово предузеће услед повлачења скеле из саобраћаја знатно смањило финансијски ефекат због тога што је превоз моторних возила моторним чамцем било онемогућено. Због тога су возила овог предузећа била принуђена да иду на мост преко Богојева па су самим тим и трошкови превоза знатно поскупили…

Крађе се ретко догађају

У јединој бачкопаланачкој самоуслузи, која се налази у самом центру града, до сада ни једном није коришћен проценат ризика који је предвиђен за овакве врсте продавница. То је најбољи знак да се у овој самоуслузи послови одвијају нормално без икаквих потреса. Истина понекад се догоди да нека од муштерија „заборави“ да на благајни покаже ствари које је узела, али ту се увак нађе неко од продаваца који на време интервенише и открије такав случај.
– Ми смо једна од ретких самоуслуга у којима је број крађа сведен на минимум – рекао нам је пословођа Ивица Букор. По томе би вероватно заузели једно од првих места у Војводини. Преступници су углавном деца, а највише се затаје слаткиши и неке мање ствари… Овако и малом броју крађа вероватно доприноси и сам распоред просторије у коју је смештена самоуслуга.

Пљуште казне…

У току припремног периода Бачка је одиграла три пријатељске утакмице. Савладани су Будућност из Гложана са 9:1, Херцеговац из Гајдобре 1:0, а прошле недеље у Младенову је побеђена домаћа екипа Будућности са 3:1… У разговору са тренером Хирманом дознали смо да су поједини играчи у припремном периоду, показали крајњу неозбиљнсот и неодговорност. Да би већ у почетку осудио овакав став својих фудбалера тренер Хирман је свим играчима који су прошле недеље наступили у Младенову изрекао прве новчане казне у износу од 100 нових динара, изузети су голмани Зорић и Југовић и млади Олах.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here