Јулски рекорд челаревске пиваре

Времеплов „Недељне новине“ број 139 од 27. августа 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 139 од 27. августа 1967. године.


Сирова стабљика се не преузима

На свих седам кудељара Индустријског комбината почео је откуп кудељне стабљике. Кудељара у Бачкој Паланци преузела је прве количине од Ловно–шумског и пољопривредног добра „Карађорђево“, око 30 вагона 17. августа, а од индивидуалних произвођача почела је да се откупљује 14. августа.

Првог дана од њих је преузето 68 кола (око 8 вагона). Већина кудељне стабљике овогодишњег рода, бар са подручја бачкопаланачког атара, по висини и дебљини стабљике и боји влакна задовољава, али је квалитет слабији од прошлогодишњег рода, јер су стабљику напали мољци.

– На класирању кудељне стабљике приликом откупа – рекао нам је Јанош Баланго – радим већ 14 година и могу вам рећи да познајем „душу“ кудеље. Ова жетва донела је у мањим количинама и тако лошу кудељну стабљику да чак није подесна ни ван класе! Но раст је углавном добар и сву исправну кудељну стабљику одмах преузимамо… Због тога на кудељарама искусни класери, мада највише има стабљике прве класе, одбијају 5 до 6 процената, уколико је оштећена од мољаца, а у мањој мери се одбија проценат на примесе (коров, трава и друго). Сирова кудељна стабљика се уопште не преузима.

Виша управна школа

После отварања одељења Више школе за организацију рада, Раднички универзитетв настоји да у Бачкој Паланци отвори једно одељење Више управне школе која се налази у НовомСаду. Ово нам је пре неки дан рекао управник Радничког универзитета Милорад Чоловић.

– Наравно, све не зависи од нас. Уколико се јави довољан број слушалаца, одељење ћемо сигурно отворити. За сада још увек не бих могао да вам кажем какво је интересовање… Школа ће имати два смера: управни и социјални. На првој години има шест предмета (плус предвојничка обука). Школарина није скупа, знатно је јефтинија него за Вишу школу за организацију рада.

Прво општинско такмичење ватрогасаца

Овогодишње, прво општинско такмичење ватрогасаца, одржаће се 10. септембра у Товаришеву. Истог дана предвиђено је и такмичење омладинских и пионирских екипа. Интересовање за ово такмичење сваким даном је све веће. До сада су своје учешће пријавила добровољна ватрогасна друштва из Силбаша, које ће на ово такмичење послати три екипе са укупно тридесет такмичара, Челарево две екипе, тридесет и два такмичара, Товаришево три екипе, Обровац једну и Бачка Паланка две екипе и двадесет такмичара.

Остала друштва нису послала пријаву о учешћу или се то очекује да ће учинити ових дана. Као гости овом такмичењу присуствоваће ватрогасна друштва из Нештина и Визића. Поред добровољних ватрогасних друштава у програму ће учествовати и професионална ватрогасна јединица из Бачке Паланке која ће извести демонстрацију са апаратом С – 100 за гашење бензина и спуштање са пењачим ужетом са католичке цркве.

Јулски рекорд челаревске пиваре

Радници запослени у пивари ПИК „Подунавље“ из Челарева запамтиће јули 1967. године као месец када су радили двадесет и четири часа дневно и још – није било довољно за све који су га тражили…

– Можемо бити потпуно задовољни овогодишњом сезоном – рекао нам је Никола Морача, руководилац погона пиваре – мада је трајала практично само два месеца. У јулу смо били изненађени потражњом па смо се напрегли из петних жила да подмиримо бар своје сталне муштерије. Испоручили смо преко четири милиона флаша пива (што је апсолутни рекорд у историји пиваре) па ипак није било довољно: могли смо продати чак милион више флаша, само да смо имали…

Ова година изузетно је повољна за произвођаче пива: потражња пива је у сталном порасту чак и у месецима који не спадају у традиционалну „пиварску сезону“. Челаревска пивара је месечни план редовно пребацивала за 10 до 30 одсто па се очекује већ од 15. септембра да испуни овогодишњи план…

Да завичај не остане заборављен

Председник Општинског одбора Савеза удружења бораца НОР Радислав Јовић обавестио нас је да ће се ускоро открити још једно импозантно обележје наше Народно-ослободилачке борбе. Уствари, код Тичева (општина Босанско Грахово) септембра ове године, треба да се открије споменик чији симбол означава и вртлог и слом четврте непријатељске офанзиве.

Споменик као мозаичка плоча од 10 квадратних метара подиже се на месту где је 9. септeмбра 1942. године формирана Четврта крајишка бригада. Између осталог, на једном рељефу овог споменика уклесани су ови стихови: полетело јато голубова са Тичева што је код Грахова… Tо не били голубови тада већ четврта Крајишка бригада…

Занимљиво је да се овај споменик подиже искључиво новцем који је прикупљен прилозима 35 домаћинстава у Тичеву (око три милиона старих динара) и прилозима домаћинстава који су се из овог краја Босне колонизирала у Бачкој Паланци, Бачком Јарку и банатском селу Крајишнику (око четири милиона старих динара)…

Будућност је фаворит али…?

…У недељу Бачка одлази у госте Будућности из Титограда…

– Утакмица у Титограду биће тешка јер су домаћи фудбалери изразити фаворити. Међутим, не значи да ћемо се унапред предати… – рекао нам је технички референт Славко Малетин. На утакмици у Титограду Бачка ће изаћи у следећем саставу: Зорић, Апрцовић, Станојевић, Сентин, Јовановић, Копач, Ремете, Олах (Перовић), Курцинак, Шимичић, (Милутиновић), Вишекруна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here