Како се организовао Сабор пољопривреде у Пивницама

Времеплов „Недељне новине“ - број 179 од 09. јуна 1968. године

Foto: Zgrada Opštine u Bačkoj Palanci

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 179 од 09. јуна 1968. године.


Општински сабор о пољопривреди

Идуће суботе, 15. маја ће се у Пивницама одржати општински сабор који ће расправљати о пољопривреди. Овај Сабор организују Општинска скупштина, Општински комитет Савеза комуниста, Општинска конференција Социјалистичког савеза, Општинско синдикално веће и Општински комитет Савеза омладине. Сабору ће такође присуствовати представници Удружења инжењера и техничара у пољопривреди, земљорадничких задруга и индивидуалних произвођача. Општинско синдикално веће и Удружење инжењера и техничара раније су одредили једну радну групу која ће припремити материјал за овај Сабор. Очекује се да ће Сабор расправљати о и интернационалним кретањима у пољопривреди и о дејству нових привредних мера на селу.


Трећа генерација најбројнија

Председник Скупштине општине Бошко Самарџија и председник Општинске конференције ССРНЈ Младен Шијаков примили су прошлог уторка на свечани начин трећу генерацију ученика основних школа који су добили „Вукову“ награду. Ова генерација „Вуковаца“ уједно је и најбројнија која је до сада изашла. Занимљиво је да је у првој години додељивања „Вукове“ награде у нашој општини било свега 9 награђених ученика, прошле шеснаест, а ове 23 ученика. Међутим, још ни једна није додељена за ученике средњих школа…

„Вукову награду“ добили су: Дара Ждеро, Милица Петковић и Снежана Агбаба из Младенова, Сима Панић, Светлана Аврамовић, Душанка Бугарски, Станка Протић и Милета Протић из Товаришева, Катица Ралетић из Деспотова, Нада Шутић, Томислав Балмаз и Јелица Вуковић из Гајдобре, Пламенка Пандуров и Милица Јовић из Силбаша, Марија Киш из Челарева, Јелена Мандић, Олгица Пешић, Наталија Мишков и Олгица Нешић из ОШ „Петар Драпшин“ Бачка Паланка, Шипка Љиља ОШ „Веселин Маслеша“, Гордана Дрљача ОШ „Клара Фејеш“ и Смиљана Антић из Обровца.


На Тјентише креће 128 бораца

На подручју наше општинеживи 140 бораца који су учествовали у херојским борбама на Сутјесци. На прослави 25 годишњице ове битке учествоваће и 128 учесника борби на Сутјесци, а међу њима и више носилаца „Споменице 1941“. Они су били припадници босанских и херцеговачких бригада. Из Бачке Паланке кренуће четири аутобуса са борцима. Предвиђено је да на Тјентишту прослави присуствује и званична делегација наше општине. Пре одласка на Сутјеску у хотелу „Турист“, председник општине приредиће пријем за борце који одлазе на легендарну Сутјеску. За ову борачку маршруту Индустријски комбинат одредио је један свој аутобус.


Скела превози губитке

Само неколико минута било је потребно одборницима Општинске скупштине да на последњој седници одбију предлог о повећању цена превоза скелом… Било је потребно да се само два одборника појаве за говорницом и изнесу аргументе против повећања цена превозу… Дискутујући о овом предлогу одборник Сава Стакић је рекао да је предлог неоснован, да су режије скеле мале и да скела запошљава само два радника. Одборник из Челарева Душан Шево такође је одбио предлог. Он је то образложио неким подацима. Један од њих је свакако убедљив за одборнике био и овај: повећање је неоправдано… После ове две дискусије одборници су већином гласова одбили предлог заједничке управе за цене. Међутим, известан број одборника је подржао предлог. Међутим, они су били у мањини…

– Морам да кажем да ме је одлука изненадила – рекао нам је Славко Малетин. – Мислим да су одборници гласали, а да нису знали право стање ствари. Жао ми је што нико из нашег предузећа није био позван на седницу. Могли смо одборницима дати тачне податке. Имам право да сумњам да су поједине дискусије на овој седници биле мотивисане личним интересима…


Мрља

Пре више од недељу дана у Гајдобри је дошло до тешке саобраћајне несреће у којој је настрадао Недељко Нинков са породицом. Овога пута нећемо обавештавати читаоце како је дошло до несреће и ко је крив. Читаоце ћемо обавестити о нечем другом што је везано за ову несрећу. Нешто за које ће, сигурни смо, многи наћи само речи осуде. И то оне најтеже. Јер, заиста се ради о једном гнусном односу непознатих људи који бацају мрљу не само на своју савест већ и на савест свих људи. Ево о чему се ради: После несреће неки људи су притекли унесрећенима у помоћ и извадили их из кола да би могли да их пребаце другима у болницу. Пажња за сваку похвалу. Међутим, међу тим истим људима нашао се неко ко је искористио туђу несрећу и повадио из џепова повређеног Нинкова све што је нашао: и новчаник и новце и документе. То је могао да уради само неко од оних који су „помагали“ унесрећеном. Случај је за сваку осуду. Било какве речи да се опише та гнусност овде су непотребне. Сам чин довољно говори.


Из матичарског звања

Добили сина: Љубица и Петар Апић, Дрена и Ђура Каман, Станица и Мирослав Анђушић, Марка и Михајло Зелењак, Драгица и Стеван Панић, Елена и Павле Зелењак, Елена и Борислав Дојчиновић, Ђока и Персида Радивојков и Љубица и Ратко Поповић. Добили ћерку: Невенка и Михајло Пилиповић, Стана и Сретен Бањац, Марија и Драган Мијовић и Србинка и Радомир Дедијер. Венчани: Боро Кубат и Мира Кнежевић, Самуел Вршка и Терезија Бенка, Живојин Павловић и Георгиа Милић, Марко Дукић и Ката Аливојводић, Јован Смедеревац и Милица Рајковић, Драги Кукољ и Милена Родић и Миомир Бакић и Кристина Бођанац. Умрли: Милица Бошњак рођена Будиша (82), Стака Рађеновић рођена Шипка (88) и Пера Зетко рођен 1968.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here